Titbit Články

Věděli jste?
Petržel je původem ze Středomoří. Název vznikl z řeckého slova petros – skála, kámen. Řekové jím označovali odvážné a nezlomné lidi. O petrželi se také traduje, že má afrodiziakální účinky. Výčet všech léčivých přínosů je opravdu dlouhý. Mimo jiné zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.
Nálev z listů petržele se používá jako osvěžující kondicionér na vlasy. Dá se také využít k zesvětlení pih nebo jako tonikum pro suchou pleť.
Pěstování
Petržel je dvouletá rostlina. Klíčení semen je problematické, proto je lepší zasadit petrželku koupenou v květináči, nebo ji v květináči nechat a pěstovat celoročně. Na pěstování je nenáročná, vyžaduje pouze slunné nebo částečně zastíněné místo. Není dobré ji pěstovat v blízkosti košťálových rostlin. Naopak dobrým sousedem jsou růže, kterým petržel zintenzivní vůni a podpoří jejich růst.
Využití v kuchyni
Petržel se báječně hodí k rybám a jiným masitým pokrmům. Použít se dá jak čerstvá i sušená nať. Nasekané čerstvé listy se přidávají do polévek, salátů, omáček nebo třeba jako ozdoba k přílohám. V italské kuchyni je velmi oblíbeným dochucovadlem Gremolata, kde je kromě petržele také citrónová kůra a česnek. Francouzští kuchaři petržel často kombinují s estragonem, pažitkou a kerblíkem.
Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho. Pokud si chceme nechat petržel do zásoby, můžeme ji rovněž zamrazit nebo usušit.
Máta
Máta se stala velmi oblíbenou bylinkou, hlavně v létě, kdy ji můžete přidat do limonád, sorbetů nebo míchaných drinků. Odhaduje se, že má až na 40 různých druhů. Nejběžněji se setkáte s mátou peprnou nebo kadeřavou. V lidovém názvosloví se můžete setkat s názvy pepřová máta, balšám či větrové koření. Za její domovinu je považována Anglie, dnes je však rozšířena po celém světě.
Věděli jste?
Máta obsahuje asi 2 % silic, hlavně mentolu a menthonemu. Dále jsou zastoupeny látky jako hořčík, třísloviny, flavonoidů a kyselina octová. Má silné antioxidační účinky. Dokáže také uklidnit žaludek a pomoct s trávením. Vhodná je také při nespavosti, stresu a bolestech hlavy či migrénách. Navíc se jedná o přírodní afrodiziakum. Pokud vás trápí bolest zubů, připravte si odvar z máty a vyplachujte jím ústa.
Máta v kuchyni
Máta je velmi aromatická bylinka s větrovou, svěží chutí. Použít se dá do limonád, míchaných nápojů, třeba do známého mojita. Oblíbená je zejména ve francouzské, anglické, italské a arabské kuchyni. Můžete si z ní připravit i neobvyklé marinády na maso nebo ji přidat do nádivek či sekané.
Mátu můžete kombinovat i s dalšími bylinkami. Rozumět si bude třeba s estragonem, libečkem, saturejkou nebo bazalkou.