Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty

Espuma z foie gras, krém z černého kořene, smažený černý kořen ve vinném těstíčku

Titbit Recepty

Autor receptu: Jan Horký, kapitán Národního týmu AKC ČR

„Černý kořen je velice specifická surovina, která při tepelné úpravě zvýrazní svou chuť. Doporučuji nejprve černý kořen opéci na másle nebo oleji, pak zalít vývarem nebo smetanou a rozvařit. Je ideální na krémy, pyré, a v kombinaci se světlejším masem. Používám jej však syrový do salátů. Pokud jej podáváme syrový, musí být namočený do pomerančové, nebo citrónové vody, aby nezhnědnul,“ radí šéfkuchař Honza Horký.
smažený černý kořen ve vinném těstíčku

Ingredience pro 4 osoby

Kachní játra, 300 g

Černý kořen čerstvý,  800 g

Listová petržel,  10 g

Smetana, 5 dcl

Hladká mouka, 100 g

Bílé víno, 1 dcl

Olivový olej, 1 dcl

Máslo,  100 g

Kerblík,  5 g

Muškátový oříšek, 0,5 g

Zeleninový vývar,  1 dcl

Plátková sůl, cukr, bílý pepř

Pracovní postup

  • Kachní játra rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu obalíme v mouce a opečeme zprudka před podáváním. Dvě třetiny jater opečeme a zalijeme smetanou. Necháme je rozvařit, ochutíme solí a pepřem.
  • Necháme lehce vychladit, dáme do espumové láhve a stříkáme nadýchanou pěnu.
  • Černý kořen opečeme na oleji, přidáme špetku cukru, aby nám zkaramelizoval. Zalijeme vývarem, necháme úplně vyvařit, přidáme smetanu, máslo, muškátový oříšek a rozmixujeme na hladký krém.
  • Mouku a víno rozmícháme na hladké těstíčko, v něm obalíme kousky černého kořene a smažíme.
  • Zbytek černého kořene nakrájíme na malé kousky a opečeme na oleji.
  • Přidáme nasekanou petržel a máslo. Vytvoříme ragú a celý pokrm servírujeme.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se