Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách

Nenechte se strhnout podzimním splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat.

Titbit Články

Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat podzim, a to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.
Kaštany, lék na podzimní splín

Je libo pečené kaštany?

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého. Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni a začínají se sklízet v říjnu. Strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba 15 let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu. Optimálně 250 hodin v období od dubna do října.

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru je mohou vychutnat i diabetici.  Navíc pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale můžete je použít i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.

Jak správně vybrat kaštany?

Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé, tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké. Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá. Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba 2 měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. Doma je mějte v pokojové teplotě a vyvarujte se jejich zmražení, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se podepsalo na jejich kvalitě i chuti. 

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se