Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Nenechte se strhnout podzimním splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat.

Titbit Články

Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat podzim, a to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.
Kaštany, lék na podzimní splín

Je libo pečené kaštany?

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého. Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni a začínají se sklízet v říjnu. Strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba 15 let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu. Optimálně 250 hodin v období od dubna do října.

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru je mohou vychutnat i diabetici.  Navíc pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale můžete je použít i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.

Jak správně vybrat kaštany?

Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé, tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké. Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá. Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba 2 měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. Doma je mějte v pokojové teplotě a vyvarujte se jejich zmražení, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se podepsalo na jejich kvalitě i chuti. 

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se