Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Bůček po asijsku, salát z čerstvého chřestu, pečená paprika a medvědí česnek

Titbit recepty

Autor receptu: Jan Kaplan

Bůček po asijsku je kulinářský zážitek. Kdo je milovníkem asijské kuchyně, měl by tento recept určitě vyzkoušet. Ba co víc, zapsat si ho do své kuchařky. Vepřový bůček se marinuje v aromatické směsi sójové a rybí omáčky, česneku a cukru, což mu dodá nezapomenutelnou chuť. Salát z chřestu a medvědího česneku nahradí i jasmínovou rýži, která se k němu obvykle podává. Navíc bude lehce česnekově štiplavý, křupavý a k bůčku prostě dokonalý.
Bůček po asijsku, salát z čerstvého chřestu, pečená paprika a medvědí česnek

Ingredience na 2 porce

  • 400 g vařeného osoleného bůčku bez kůže, který je nutné po uvaření zatížit v lednici
  • 50 g hnědého cukru
  • 30 g rybí omáčky
  • 40 g rýžového octa
  • 30 g lehké sójové omáčky
  • 10 g tmavé sójové omáčky
  • 50 ml vody (ideálně však výpeku z bůčku)

Na naloženou cibuli:

  • 1 červená cibule
  • 130 g červeného vinného octa
  • 90 g cukru
  • 10 g soli
  • 200 g vody

Na omáčku:

  • 500 g sklenice pečené papriky od Titbitu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 3 lžíce hnědého cukru (lze i agávový či javorový sirup, med atd.)
  • 2 lžíce červeného vinného octu
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • mořská sůl a pepř

Dále:

Pracovní postup

  • Bůček nasolte. Je potřeba ho uvařit nebo upéct dopředu, můžete však koupit již uvařený metodou sous vide.
  • Bůček nakrájejte na cca 2 cm kostky a opečte do křupava na pánvi. Přidejte cukr i zbytek ostatních surovin a nechejte provařit zhruba 4 minuty. Maso přelévejte, aby bylo krásně obalené a prohřáté.
  • Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ocet, cukr, sůl a vodu svařte (můžete použít stejný poměr). Pořádně osolte. Horký nálev přelijte přes cibuli a vychlaďte.
  • Na troše oleje prohřejte pečenou papriku, přidejte uzenou i sladkou papriku, cukr a ocet a nechejte prohřát. Přilijte vývar, provařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.
  • Chřest očistěte a spařte v horké vodě cca 1 minutu. Zchlaďte ledovou vodou a rozkrájejte na menší kousky. Očistěte salát, nakrájejte ho na menší kousky a smíchejte s bylinkami, nakrájeným chilli a olivovým olejem. Osolte a zakápněte citronovou šťávou.
  • Na talíře dejte pár lžic paprikového pyré, nahoru ochucený salát, přidejte kousky glazovaného bůčku a červenou cibulku.

Recept je součástí menu od šéfkuchaře Jana Kaplana