Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Datle Medjool

Titbit Články

Datle jsou původem z Blízkého východu a z oblasti severní Afriky. Právě v těchto regionech jsou denně využívány, ať už v čerstvé nebo sušené podobě. Odrůda Medjool je zvláště oblíbená pro své velké plody, které jsou sladší. Nutričně jsou datle velmi hodnotné, proto jsou hojně využívány i v raw kuchyni.

Původ a pěstování

I když datle pocházejí z Blízkého východu a severní Afriky, pěstovat se dají v pouštních oblastech po celém světě. Plody rostou na datlových palmách, jsou to oválné bobule s hnědočervenou slupkou a podlouhlým semenem uvnitř. Datlí je nespočet druhů, avšak odrůda Medjool je považována za prémiovou a často je nazývána „královnu datlí“. Její plody jsou velké a oproti jiným masitější, sladší a chuťově bohatší. Také pěstování může být náročnější, protože jsou háklivé na kvalitu ovzduší a vláhu v půdě.

Datle se dají jíst i čerstvé, častěji se však konzumují v sušené podobě. Sušení probíhá většinou přirozeně, datle se nechají dozrát a usušit na slunci. Teprve poté se sklízejí. Výhodou je, že datle odrůdy Medjool zůstávají i po usušení šťavnaté a měkké. Jejich chuť je výrazná s tóny karamelu, skořice a medu.

Datle a zdraví

Sušené datle jsou dobrým zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Rozpustná vláknina pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi a snižuje nechtěný LDL cholesterol. Dále obsahují vitamíny A, K a vitamíny skupiny B – tiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6 a kyselinu pantotenovou. Z prvků jsou bohaté především na železo, hořčík a draslík, kterého je v nich až třikrát více než v banánech, což ocení zejména sportovci a aktivní lidé. Ten mimo jiné pomáhá udržovat v rovnováze nervový systém, snižuje krevní tlak a podporuje správnou činnost svalů. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou datle také rychlým zdrojem energie a lehce stravitelné.

 Jak si datle vychutnat

 Datle si vychutnáte jen tak samotné, nebo třeba jako chuťovku k sýrům, sušeným šunkám nebo křupavému pečivu. Po vypeckování se také dají plnit, například ořechy. Přidat je také můžete do jogurtu nebo i do těsta. Populární a hojně využívané jsou zejména v raw kuchyni, kde se z nich připravují koláče a dezerty, neboť dobře drží těsto pohromadě i bez pečení.

Z čerstvých datlí se také vyrábí datlový sirup, který slouží jako skvělé sladidlo a alternativa k řepkovému cukru. Osladit jím můžete kaši, jogurt nebo dezerty.