Titbit Články
Původ a pěstování
I když datle pocházejí z Blízkého východu a severní Afriky, pěstovat se dají v pouštních oblastech po celém světě. Plody rostou na datlových palmách, jsou to oválné bobule s hnědočervenou slupkou a podlouhlým semenem uvnitř. Datlí je nespočet druhů, avšak odrůda Medjool je považována za prémiovou a často je nazývána „královnu datlí“. Její plody jsou velké a oproti jiným masitější, sladší a chuťově bohatší. Také pěstování může být náročnější, protože jsou háklivé na kvalitu ovzduší a vláhu v půdě.
Datle se dají jíst i čerstvé, častěji se však konzumují v sušené podobě. Sušení probíhá většinou přirozeně, datle se nechají dozrát a usušit na slunci. Teprve poté se sklízejí. Výhodou je, že datle odrůdy Medjool zůstávají i po usušení šťavnaté a měkké. Jejich chuť je výrazná s tóny karamelu, skořice a medu.
Datle a zdraví
Sušené datle jsou dobrým zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Rozpustná vláknina pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi a snižuje nechtěný LDL cholesterol. Dále obsahují vitamíny A, K a vitamíny skupiny B – tiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6 a kyselinu pantotenovou. Z prvků jsou bohaté především na železo, hořčík a draslík, kterého je v nich až třikrát více než v banánech, což ocení zejména sportovci a aktivní lidé. Ten mimo jiné pomáhá udržovat v rovnováze nervový systém, snižuje krevní tlak a podporuje správnou činnost svalů. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou datle také rychlým zdrojem energie a lehce stravitelné.
Jak si datle vychutnat
Datle si vychutnáte jen tak samotné, nebo třeba jako chuťovku k sýrům, sušeným šunkám nebo křupavému pečivu. Po vypeckování se také dají plnit, například ořechy. Přidat je také můžete do jogurtu nebo i do těsta. Populární a hojně využívané jsou zejména v raw kuchyni, kde se z nich připravují koláče a dezerty, neboť dobře drží těsto pohromadě i bez pečení.
Z čerstvých datlí se také vyrábí datlový sirup, který slouží jako skvělé sladidlo a alternativa k řepkovému cukru. Osladit jím můžete kaši, jogurt nebo dezerty.