Titbit recepty
Autor receptu: Recepty
Ingredience 4 osoby
NA LAKSA SMĚS:
Šalotka, 4 větší – asi 80 g
Dlouhé červené chilli, 2 – bez semínek
Citrónová tráva, 2 – dolní část, vrchní si nechejte na polévku
Galgán (galanga), 15 g
Česnek, 3 velké stroužky
Zázvor, 15 g
Makadamiové ořechy, 20 g
Drcená kurkuma, 1 lžička
Drcený koriandr, 1 lžička
Sůl, 1 lžička
NA POLÉVKU:
Rostlinný olej, 2 lžíce
Laksa pasta, dle chuti
Zeleninový vývar nebo voda, 1 litr
Kokosové mléko, 400 ml
Palmový cukr, 1 lžička
Sůl/sójová/rybí omáčka, dle chuti
NA VÝROBU LAKSY:
Pak choi, 3 nebo 4 očištěné
Nudle, asi 400 g – vařené
Natvrdo uvařená vajíčka, 4 – rozkrájená napůl
Fazolové lusky, pár hrstí
Čerstvá máta, malý svazek
Čerstvý koriandr, malý svazek
Limeta, na ozdobu
Červené chilli, dle chuti
Chilli olej, dle chuti
Smažené šalotky, dle chuti
Pracovní postup
Laksa směs
Nakrájejte všechny ingredience a poté společně s kořením rozmixujte, přidejte dle potřeby vodu, abyste vytvořili pastu.
Polévka
Ohřejte olej ve velkém hrnci. Za stálého míchání osmahněte na pár minut laksa směs
Přidejte horní část kokosové trávy plus vývar a přiveďte k varu. Nechejte probublat na zhruba 5 minut a pak vmíchejte kokosové mléko
Znovu zahřejte, přidejte palmový cukr a dle chuti omáčky a odstavte
Jak vytvořit laksu
Přiveďte polévku k varu, nechejte probublat a přidejte pak choi
Rozdělte nudle do misek
Pak choi servírujte na nudle a přelejte polévkou
Přidejte vejce, fazolové lusky a čerstvé bylinky. Ozdobte limetkou a podávejte.