Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Kdopak by se quinoy bál

Titbit Články

Quinoa může na první pohled působit lehce nepřátelsky. Ale nenechte se jejím krkolomným jménem plným samohlásek odradit, byla by to velká škoda. Na jejím názvu si naštěstí moc dlouho jazyk lámat nebudete, to vám můžeme slíbit, a zůstane vám „jen“ čistá radost z nově objevené superpotraviny bohaté na bílkoviny a minerály.
Quinoa

Quinoa navíc i trochu klame tělem. Ač svým vzhledem připomíná cous-cous, řadíme ji mezi tzv. pseudoobiloviny (podobně jako třeba pohanku). Jedná se totiž o semínka merlíku čilského, tedy nejedná se o žádnou obilovinu. A tak odhalujeme její první skvělou vlastnost: neobsahuje ani stopy po lepku.

 Její konzumace má dlouholetou tradici v Jižní Americe. Už před 5 000 lety byla oblíbenou potravou Inků, kteří ji dokonce považovali za posvátnou, o čemž svědčí i to, že jí familiárně nazývali „matkou všech zrn“. Její popularitu poněkud zastínila španělská kolonizace, ale naštěstí ne napořád. A tak ani nám, Evropanům, nezůstala skryta – svou slávu si vydobyla zpět před několika lety (např. Organizace OSN pro výživu a zemědělství vyhlásila rok 2013 rokem quinoy). A tak se s ní dnes můžeme hojně setkávat v obchodech a restauracích zaměřených na zdravé stravování. Pozice Jižní Ameriky jako její největšího pěstitele je ale stále neotřesitelná, nejvíce se jí daří v hornatých oblastech And v Peru a Bolívii.

 Nebudeme vás dlouho napínat, absence lepku není zdaleka jediným důvodem, který stojí za její velkou popularitou. Quinoa je totiž mimo jiné bohatá na bílkoviny – obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo není schopné samo vyrobit, a proto mu je musíme dodávat. Ve velké míře obsahuje i vlákninu a flavonoidy, které jsou známé svými antioxidačními účinky a kladným vlivem na fungování cév. Má nízký glykemický index (navozuje tedy delší pocit sytosti) a je bohatá na minerály – hořčík, zinek, draslík a železo. Na druhou stranu obsahuje vyšší podíl sacharidů, takže pokud zrovna držíte tzv. low-carb (nízkosacharidovou) dietu, můžete si quinou dopřát, ale raději v omezené míře.

 Díky jejím nutričním vlastnostem, snadnému použití a pěstování ji dokonce NASA zařadila do svého výzkumného programu, který zkoumá plodiny vhodné pro udržení lidského života během dlouhých letů vesmírem. 

My jsme z quinoy udělali hrdinku hned několika našich salátů zaměřených na superpotraviny. Najdete ji ve společnosti červené čočky a pečeného kuřete – tento salát je přímo nabitý vlákninou a proteiny. Sluší jí to i s grilovanou zeleninou a avokádem, kde všechny tři základní ingredience tvoří velkou vitamínovou bombu. A v neposlední řadě se skvěle hodí i k pečené červené řepě a granátovému jablku, zde lahodí nejen oku, ale i tělu díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů. 

Společnost Titbit, která dodává na český trh čerstvé byliny, chilli, exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu a zároveň už šest let zásobuje český trh čerstvými zeleninovými a ovocnými saláty, se rozhodla pro prodej salátové divize. Novým majitelem značky Titbit – salát s chutí se stala společnost UGO trade.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se