Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Léto s estragonem

Titbit Články

Estragon, latinsky Artemisia dracunculus, se už od Starověku používal jako lék proti hadímu uštknutí nebo jako protilék jedům. Oblíbený a hojně využívaný je hlavně ve francouzské kuchyni. Je součástí třeba Dijonské hořčice nebo omáčky Béarnaise.
Estragon

Původ estragonu

Estragon neboli pelyněk kozalec patří do čeledi hvězdnicovitých. Pochází ze střední a jihozápadní Asie, kde se dodnes pěstuje ve velkém. Tato vytrvalá rostlina dorůstá do výšky až 150 cm. Listy mají svěže zelenou barvu, jsou úzké a zašpičatělé. Svým tvarem připomínají traviny. Květy jsou nenápadné drobné kvítky zelenožluté barvy.

Estragon je velmi aromatická bylina. Intenzita vůně se odvíjí od místa pěstování. Čím více má dostatek slunce, tím více obsahuje silic v nati a v listech. Doma jej můžete pěstovat v květináči s dobře propustnou půdou na slunném místě, ideálně na okně či balkoně.

Léčivé účinky estragonu

Tak trochu bylinka, tak trochu lék. Už jméno rostlinky, pelyněk kozalec, napoví její využití. Pomáhá zejména s trávením. Složení estragonu podporuje tvorbu trávicích šťáv a urychluje metabolismus. Navíc uleví od křečí či bolesti břicha.

Doporučuje se také užívat proti zanášení tepen, má antisklerotické účinky. Celkově povzbuzuje a tonizuje organismus.

Estragon v gastronomii

Oblíbený je zejména ve francouzské kuchyni. Estragon má jemnou, mírně nasládlou příjemnou chuť s nádechem anýzu a skořice. I když se jedná o pelyněk, hořká chuť je velmi jemná oproti pelyňku pravému.

Zařadit estragon do svého jídelníčku je poměrně jednoduché, hodí se totiž do mnoha pokrmů. Nejčastěji se přidává do omelet, do polévek, zvěřinových, jehněčích i rybích specialit a pokrmů z mořských plodů. Skvělý je také k drůbeži. Výborně se hodí i do zeleninových salátů, k fazolkám, hrachu nebo bramborám.  

Přidat jej můžete i do dezertů, kterým dodá nekonvenční kořeněnou chuť. Estragon se do pokrmu přidává těsně před dovařením.

Nákup a skladování

„Estragon nepatří mezi bylinky, které se dají dlouho skladovat v lednici. Jeho listy brzy žloutnou a zahnívají, a proto se také suší nebo mrazí. Pokud jeho chuť chcete uchovat trochu originálněji, doporučuji jej vyluhovat v olivovém oleji. Další specialitou je třeba estragon, který se alespoň týden maceruje v kvalitním bílém víně,“ doporučuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která bylinkami zásobuje obchody a restaurace.  „Mým oblíbeným receptem je kvalitní drůbež, třeba perlička, se smetanou a estragonem,“ dodává.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se