Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Maniok s černými fazolemi na karibský způsob

Titbit Recepty

Pokud hledáte nějaký veganský recept na oběd nebo večeři, který vás zaručeně zasytí, pak jste našli to pravé. A i když nejste vegani, určitě vám zachutná. Tento pokrm si můžete vychutnat samotný, ale skvěle se k němu bude hodit třeba česneková bageta, nebo se dá servírovat jako příloha k masitým pokrmům. Maniok neboli kasava pokrm zahustí, takže pokud budete preferovat řidší konzistenci, přidejte vývar nebo vodu. Pro ještě větší kulinářský zážitek před podáváním dochuťte šťávou z limetky a čerstvým koriandrem.
Maniok/kassava

Ingredience pro 4–6 osob

kassava/maniok, 1 kg
mrkev, 1 větší
cibule, 1 větší, asi 80 g
česnek, 3 stroužky
zázvor, 2 cm kousek
paprička jalapeño, 2 ks
olivový olej, 3 lžíce
čerstvý tymián, 1 snítka
kurkuma, 2 lžičky
římský kmín, 1 lžička
nové koření, ½ lžička
koriandr, sušený, 1 lžička
rajčatový protlak, 2 lžíce
zeleninový vývar nebo voda, cca 800 ml
černé fazole, sterilované, 400 g
červená paprika, 1 ks
kokosové mléko, 150 ml
limeta, 1 nebo 2 ks
sůl a pepř, na dochucení
čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Pracovní postup

Oloupejte maniok a nakrájejte jej na větší kusy. Dobře opláchněte a dejte do většího hrnce. Přidejte dostatečné množství vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte hrnec poklicí a vařte asi 30 až 40 minut, dokud není maniok měkký, ale ne rozvařený.

Mezitím, co se maniok vaří, si nakrájejte mrkev, cibuli a najemno nakrájejte česnek se zázvorem. Odstraňte semínka z jalapeño papričky a z červené papriky a obě nakrájejte.

Maniok sceďte a nechte okapat.

Ve větším hrnci zahřejte na středním plameni olivový olej a přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vše restujte asi 3 minuty, dokud nezačne cibule zlátnout. Poté přidejte zázvor, jalapeño papričku, tymián a míchejte další minutu.

Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a zbytek koření.

Přilijte zeleninový protlak a přiveďte k varu. Poté plamen opět stáhněte a přidejte maniok a černé fazole. Nechte chvíli povařit a přidejte nakrájenou červenou papriku. Vařte, dokud paprika nezměkne.

Přidejte kokosové mléko. Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte vodu nebo zeleninový vývar.

Dochuťte šťávou z limety, pepřem a solí.

Podávejte s lístky čerstvé petržele nebo koriandru.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se