Titbit recepty

Ingredience pro 4–6 osob
kassava/maniok, 1 kg
mrkev, 1 větší
cibule, 1 větší, asi 80 g
česnek, 3 stroužky
zázvor, 2 cm kousek
paprička jalapeño, 2 ks
olivový olej, 3 lžíce
čerstvý tymián, 1 snítka
kurkuma, 2 lžičky
římský kmín, 1 lžička
nové koření, ½ lžička
koriandr, sušený, 1 lžička
rajčatový protlak, 2 lžíce
zeleninový vývar nebo voda, cca 800 ml
černé fazole, sterilované, 400 g
červená paprika, 1 ks
kokosové mléko, 150 ml
limeta, 1 nebo 2 ks
sůl a pepř, na dochucení
čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
Pracovní postup
Oloupejte maniok a nakrájejte jej na větší kusy. Dobře opláchněte a dejte do většího hrnce. Přidejte dostatečné množství vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte hrnec poklicí a vařte asi 30 až 40 minut, dokud není maniok měkký, ale ne rozvařený.
Mezitím, co se maniok vaří, si nakrájejte mrkev, cibuli a najemno nakrájejte česnek se zázvorem. Odstraňte semínka z jalapeño papričky a z červené papriky a obě nakrájejte.
Maniok sceďte a nechte okapat.
Ve větším hrnci zahřejte na středním plameni olivový olej a přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vše restujte asi 3 minuty, dokud nezačne cibule zlátnout. Poté přidejte zázvor, jalapeño papričku, tymián a míchejte další minutu.
Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a zbytek koření.
Přilijte zeleninový protlak a přiveďte k varu. Poté plamen opět stáhněte a přidejte maniok a černé fazole. Nechte chvíli povařit a přidejte nakrájenou červenou papriku. Vařte, dokud paprika nezměkne.
Přidejte kokosové mléko. Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte vodu nebo zeleninový vývar.
Dochuťte šťávou z limety, pepřem a solí.
Podávejte s lístky čerstvé petržele nebo koriandru.