Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Pečené jehněčí plecko s omáčkou a velikonoční nádivkou

Titbit recepty

Autor receptu: Oh My Chef

Jehněčí k Velikonocům prostě patří. Jako přílohu jsme zvolili nádivku s divokým česnekem (tohle je konkrétně česnek podivný), ale můžeme použít i kopřivy nebo špenát.
Pečené jehněčí plecko s omáčkou a velikonoční nádivko

Když si do ní přidáte i uzené, poslouží jako hlavní chod sama o sobě. A v receptu máte i návod na jednoduchou omáčku. Tak třeba vám tenhle postup zpříjemní Velikonoce.

Ingredience 6 porcí

1 jehněčí plecko na kosti

2 mrkve

2 cibule

1 petržel

1 palice česneku

1/2 plechovky rajčat na kousky

3 dcl bílého suchého vína

10 kuliček pepře

olivový olej

Na omáčku:

2 lžíce hladké mouky

500 ml horké vody

sůl, pepř

30 g másla

Na nádivku:

3 rohlíky

3 vejce

2 lžíce hladké pouky

40 g pórku

4 lžíce nasekaného divokého česneku (medvědího nebo podivného)

1/3 Pečesu (pečeného česneku naloženého v oleji)

1 dcl mléka

sůl, pepř

2 lžíce sádla

Pracovní postup

Maso osolíme a necháme odležet přes noc. Druhý den zapečeme v pekáčku v troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut. Přihodíme nahrubo nakrájenou zeleninu a necháme opéct dalších 10 minut.

Přidáme víno, rajčata, osolíme a opepříme. Zakryjeme alobalem a pečeme na 140 stupňů další 2–3 hodiny, dokud není maso uplně měkké. Občas podlejeme trochou vody a každých cca 20 minut maso přelijeme výpekem (se zeleninou atd.).

Po upečené maso přendáme na talíř a pekáček vrátíme na sporák. Zbylou zeleninu s výpekem necháme orestovat dohněda, rozšťoucháme jako brambory a zaprášíme moukou. Přilijeme vodu a necháme provařit asi tak 5 minut. Potom propasírujeme do rendlíku a dochutíme máslem a solí. Je-li třeba, zredukujeme. Tohle je postup na základní omáčku z pečeného masa, kterou můžete použít i třeba na vepřové. Když použijeme vývar, bude omáčka silnější.

Rohlíky nakrájíme na malé kostky a pečeme v troubě zhruba 10 minut. Mezitím si rozdělíme vajíčka na žloutky, které smícháme s mlékem, a bílky, které vyšleháme dotuha. Vše osolíme a opepříme. Na sádle opečeme najemno nakrájený pórek a po chvilce přidáme i nakrájený Pečes. Můžeme použít i olej z nálevu. Stačí 2 lžíce. Zamícháme dohromady s rohlíky, moukou a přilijeme i rozšlehané žloutky s mlékem. Když je vše spojené, zamícháme opatrně dovnitř i vyšlehané bílky. Lepší je nejdříve zamíchat třetinu a potom zbytek, aby sníh nespadl.

Směs naplníme do formiček, které jsme si předtím vymazali máslem (nebo vystříkáme olejem ve spreji). Pečeme na 170 stupňů zhruba 15 minut.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!!!