Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Maniok

Titbit Články

Maniok nebo také cassava je tropická kulturní rostlina původem z Jižní Ameriky. Dnes se nejvíc pěstuje v Nigérii a Brazílii. Odhaduje se, že je hlavním zdrojem sacharidů až pro 500 milionů lidí po celém světě. Ročně se pak sklidí až na 165 milionů tun hlíz. Výhodou je, že se bez větších problémů dá pěstovat i v oblastech, které trpí nedostatkem srážek a kde půda není příliš bohatá na živiny.
Maniok

Jak vlastně ten maniok vypadá?

Maniok roste buď jako keř, či bylina do výšky od 1 až 5 m. Květy bývají světle žluté nebo červené, listy jsou dlouhé a řapíkaté. Plodem je asi 1,5cm dlouhá tobolka se semeny. Konzumují se hlízy manioku, které jsou na povrchu hnědé a uvnitř bílé.

Gluten-free maniok a další výhody, proč jej jíst

Maniok neobsahuje téměř žádný tuk a je přirozeně bezlepkový. Hlavně v rozvojových zemích je cenným zdrojem energie, jelikož obsahuje téměř dvojnásobek kalorií, co brambory. Zastoupeny jsou také vitamíny, hlavně ty skupiny B. Dále pak třeba vitamín K, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby. a který je používán i při Alzheimerově chorobě, kdy limituje poškození neuronů v mozku.  Z minerálních látek je přítomna měď, zinek, železo, ale také draslík. V neposlední řadě také pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Jak poznám, že je maniok kvalitní a jak jej uskladním?

Když kupujete maniok dejte si hlavně pozor, aby nebyl promáčklý. Hnědá slupka se při narušení zatáhne bělavou vrstvičkou podobnou vosku. Maniok se skladuje podobně jako brambory. Pokud můžete, uskladněte jej v suchém sklepě, kde vydrží až tři měsíce. Před zpracováním slupku oškrábejte. 

Vaření s maniokem

Nejčastěji se připravuje obdobně jako brambory. Dá se také nastrouhat a použít jako mouka, ze které se dělají placky, nebo se používá na zahuštění. V některých částech Afriky a Asie se používají také listy manioku, které můžete udělat na způsob špenátu.

Maniok se nechává také kvasit a později se z něj destiluje pálenka, nebo vyrábí pivo či ocet. Dřívější odrůdy manioku se musely dlouho vařit, aby se vyvařil kyanovodík, který ale dnešní kultivary již neobsahují.