Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Superpotravina jménem kurkuma

Titbit Články

Čas od času se objeví potravina, jíž jsou přisuzovány velmi blahodárné, ba přímo zázračné vlastnosti. Jednou takovou je také kurkuma.
Kurkuma superpotravina

Kurkuma, někdy nazývaná jako indický šafrán, je aromatická bylina příbuzná zázvoru, z níž se využívá drobný, cca 1 cm silný oddenek, nesprávně nazývaný kořen. Kurkuma má pronikavou vůni a poměrně ostrou chuť. Oddenek má tmavě červenou až hnědočervenou barvu a uvnitř je krásně oranžovočervený, podobně jako mrkev. Do pokrmů je přidáván především pro své aroma a pro charakteristickou oranžovožlutou barvu, kterou jídlům dodává.

Kurkuma prokazatelně přispívá ke zlepšení paměti, ale také zpomaluje stárnutí.

Kurkumě jsou také připisovány kladné účinky při prevenci cukrovky. Má také skvělé vlastnosti při hubnutí, určitě nelze jíst jen a pouze kurkumu, což by způsobilo jistě nemalé zdravotní potíže, ale je prokázáno, že kurkumin působí na centrální nervový systém a reguluje pocit hladu tedy sytosti. Má prokazatelně dobré účinky na trávicí soustavu, kde napomáhá například tvorbě a vylučování žluči. Též snižuje cholesterol a podporuje funkci jater.

V neposlední řadě kurkumin – látka v kurkumě obsažená – je přírodním antioxidantem a působí protizánětlivě.

Některé lékařské, odborné i neodborné laboratoře se také přou o blahodárných účincích nejen jako prevence rakoviny, což bylo již prokázáno mnoha testy, kdy kurkumin jasně vykazoval protinádorové účinky a u osob, kteří jsou pravidelnými uživateli kurkumy je jasně prokázán velice nízký výskyt rakovinotvorných onemocnění.

Pokud i vy chcete být zdravější, neváhejte a tuto takřka zázračnou bylinu zařaďte do svého jídelníčku!