Titbit Články
Původ a pěstování
Kapusta neboli také brukev patří mezi košťálovité rostliny. Zmínky o ní pocházejí už z období starověké Mezopotámie a Egypta. U nás se objevila koncem 16. století, kdy se začala pěstovat i v českých zemích. Výhodou kapusty je, že snese i mrazy. Některým druhům mohou dokonce prospět, listy jsou pak křehčí a křupavější.
Mezi druhy kapusty, které jsou běžně dostupné v našich obchodech, patří kapusta hlávková, růžičková kapusta a kapusta kadeřavá.
Vliv na zdraví
Kapusta je cenným zdrojem vitamínů E a K, které jsou rozpustné v tucích. Je proto dobré ji připravovat v kombinaci s různými oleji, aby tělo tyto látky maximálně využilo. Dále obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, kterého má víc, než je doporučené denní množství. Pokud vás tedy v zimně trápí nedostatek vitamínů, kapusta představuje dobře dostupný zdroj. Z minerálních látek je zastoupen hlavně draslík, hořčík a železo.
Pravidelná konzumace pomůže hlavně lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu, jelikož čistí cévy. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu a zbavuje tělo toxinů, což zase ocení lidé v období hubnutí.
Kapusta v kuchyni
Kapusta má výraznou chuť i vůni. Aby z ní vznikly opravdu chutné pokrmy, měl by být člověk inovativní a nebát se ji použít i jinak než do polévky, nebo jako dušenou zeleninovou přílohu k masu. Z kapusty se dá udělat velice chutný salát, který vás mile překvapí a zároveň doplní důležité vitamíny.
Nákup a skladování
Kvalitní hlávka kapusty musí být pevná a bez náznaků hniloby. Vnější listy však můžou být trochu poškozené, nebo mírně oschlé. Ty však musíme odstranit, aby nám zbyla opravdu pěkná hlávka.
Kapusta sice nějakou dobu v chladu vydrží, je ovšem lepší ji zpracovat co nejdříve. Pokud si chcete udělat zásobu, je lepší ji zmrazit. Před tím ji však musíte krátce povařit, zchladit studenou vodou a nechat okapat.
Výhodou kapusty je, že ji nevadí mráz. Sklízet se však musí až mrazy opadnou. V tomto zimním období se kapusta dováží hlavně z Itálie a Francie. Od března pak ze Španělska a pomalu začíná i domácí produkce.
Pokud dáváte přednost růžičkové kapustě, můžete zkusit praktické balení řady „Wash and Cook" značky Titbit, které je dostupné v obchodech Makro a na rohlik.cz.