Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
doprava zdarma při nákupu nad 1.200 Kč

Kapusta

Titbit Články

Kapustu si většina z nás spojí se školní jídelnou a něčím neidentifikovatelným na talíři. My vás ale přesvědčíme, že to jde i jinak. Protože kapusta je velmi zdravá zelenina, která nejen skvěle chutná, třeba v čerstvém salátu, ale také je plná vitamínů a antioxidantů.
Kapusta

Původ a pěstování

Kapusta neboli také brukev patří mezi košťálovité rostliny. Zmínky o ní pocházejí už z období starověké Mezopotámie a Egypta. U nás se objevila koncem 16. století, kdy se začala pěstovat i v českých zemích. Výhodou kapusty je, že snese i mrazy. Některým druhům mohou dokonce prospět, listy jsou pak křehčí a křupavější.

Mezi druhy kapusty, které jsou běžně dostupné v našich obchodech, patří kapusta hlávková, růžičková kapusta a kapusta kadeřavá.

Vliv na zdraví

Kapusta je cenným zdrojem vitamínů E a K, které jsou rozpustné v tucích. Je proto dobré ji připravovat v kombinaci s různými oleji, aby tělo tyto látky maximálně využilo. Dále obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, kterého má víc, než je doporučené denní množství. Pokud vás tedy v zimně trápí nedostatek vitamínů, kapusta představuje dobře dostupný zdroj. Z minerálních látek je zastoupen hlavně draslík, hořčík a železo.

Pravidelná konzumace pomůže hlavně lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu, jelikož čistí cévy. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu a zbavuje tělo toxinů, což zase ocení lidé v období hubnutí.

Kapusta v kuchyni

Kapusta má výraznou chuť i vůni. Aby z ní vznikly opravdu chutné pokrmy, měl by být člověk inovativní a nebát se ji použít i jinak než do polévky, nebo jako dušenou zeleninovou přílohu k masu. Z kapusty se dá udělat velice chutný salát, který vás mile překvapí a zároveň doplní důležité vitamíny.

Nákup a skladování

Kvalitní hlávka kapusty musí být pevná a bez náznaků hniloby. Vnější listy však můžou být trochu poškozené, nebo mírně oschlé. Ty však musíme odstranit, aby nám zbyla opravdu pěkná hlávka.

Kapusta sice nějakou dobu v chladu vydrží, je ovšem lepší ji zpracovat co nejdříve. Pokud si chcete udělat zásobu, je lepší ji zmrazit. Před tím ji však musíte krátce povařit, zchladit studenou vodou a nechat okapat.

Výhodou kapusty je, že ji nevadí mráz. Sklízet se však musí až mrazy opadnou. V tomto zimním období se kapusta dováží hlavně z Itálie a Francie. Od března pak ze Španělska a pomalu začíná i domácí produkce.

Pokud dáváte přednost růžičkové kapustě, můžete zkusit praktické balení řady „Wash and Cook" značky Titbit, které je dostupné v obchodech Makro a na rohlik.cz.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se