Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Kapusta

Titbit Články

Kapustu si většina z nás spojí se školní jídelnou a něčím neidentifikovatelným na talíři. My vás ale přesvědčíme, že to jde i jinak. Protože kapusta je velmi zdravá zelenina, která nejen skvěle chutná, třeba v čerstvém salátu, ale také je plná vitamínů a antioxidantů.
Kapusta

Původ a pěstování

Kapusta neboli také brukev patří mezi košťálovité rostliny. Zmínky o ní pocházejí už z období starověké Mezopotámie a Egypta. U nás se objevila koncem 16. století, kdy se začala pěstovat i v českých zemích. Výhodou kapusty je, že snese i mrazy. Některým druhům mohou dokonce prospět, listy jsou pak křehčí a křupavější.

Mezi druhy kapusty, které jsou běžně dostupné v našich obchodech, patří kapusta hlávková, růžičková kapusta a kapusta kadeřavá.

Vliv na zdraví

Kapusta je cenným zdrojem vitamínů E a K, které jsou rozpustné v tucích. Je proto dobré ji připravovat v kombinaci s různými oleji, aby tělo tyto látky maximálně využilo. Dále obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, kterého má víc, než je doporučené denní množství. Pokud vás tedy v zimně trápí nedostatek vitamínů, kapusta představuje dobře dostupný zdroj. Z minerálních látek je zastoupen hlavně draslík, hořčík a železo.

Pravidelná konzumace pomůže hlavně lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu, jelikož čistí cévy. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu a zbavuje tělo toxinů, což zase ocení lidé v období hubnutí.

Kapusta v kuchyni

Kapusta má výraznou chuť i vůni. Aby z ní vznikly opravdu chutné pokrmy, měl by být člověk inovativní a nebát se ji použít i jinak než do polévky, nebo jako dušenou zeleninovou přílohu k masu. Z kapusty se dá udělat velice chutný salát, který vás mile překvapí a zároveň doplní důležité vitamíny.

Nákup a skladování

Kvalitní hlávka kapusty musí být pevná a bez náznaků hniloby. Vnější listy však můžou být trochu poškozené, nebo mírně oschlé. Ty však musíme odstranit, aby nám zbyla opravdu pěkná hlávka.

Kapusta sice nějakou dobu v chladu vydrží, je ovšem lepší ji zpracovat co nejdříve. Pokud si chcete udělat zásobu, je lepší ji zmrazit. Před tím ji však musíte krátce povařit, zchladit studenou vodou a nechat okapat.

Výhodou kapusty je, že ji nevadí mráz. Sklízet se však musí až mrazy opadnou. V tomto zimním období se kapusta dováží hlavně z Itálie a Francie. Od března pak ze Španělska a pomalu začíná i domácí produkce.

Pokud dáváte přednost růžičkové kapustě, můžete zkusit praktické balení řady „Wash and Cook" značky Titbit, které je dostupné v obchodech Makro a na rohlik.cz.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se