Titbit Články

Maracuja
V obchodě vás na první pohled tyhle scvrklé kuličky nijak nezaujmou, a tak projdete dál. To je ale obrovská chyba, protože se jedná o šťavnatou maracuju. Chuťově je velmi zajímavá, sladko-kyselá s tóny exotiky a tropů.
Maracuja, neboli passion fruit, česky také nazývaná mučenka jedlá, dostala své jméno podle symboliky spojenou s ukřižováním Ježíše. Složité květy reprezentují trnovou korunu, tři blizny pak tři hřeby, které měl Kristus v rukou a chodidlech. Deset okvětních lístků symbolizuje deset apoštolů a liány jsou asociovány s bičováním.
Kromě zajímavé chuti, může maracuja také nabídnout vysoký obsah vitaminu A, B a C, ale také vápníku, vlákniny a fosforu. Díky vysokému obsahu železa je obzvláště vhodná pro lidi trpící chudokrevností.
Zralá maracuja může připomínat golfový míček, má totiž seschlou slupku, která vyváží dolíčky. Konzumovat se dá také, pokud je slupka hladká, ale vnitřek nebude tak sladký. Maracuju jednoduše rozkrojte nožem a vnitřek vyjezte lžičkou. Pro její výraznou chuť se používá i k dochucování dezertů nebo nápojů. Skvěle chutná i v marmeládách nebo ovocných salátech
Mladý kokos
Určitě jste si v obchodech všimli tak trochu jiných kokosů – bílé, osekané do specifického tvaru. Jedná se o mladý kokos, který se sklízí po 5–8 měsících. Takto mladé kokosy mají zelenou slupku, která se pro lepší přepravu oseká. Uvnitř mladého kokosu je voda, které může být až 400ml.
Voda z čerstvého kokosu je synonymem pro letní pohodičku. Je svěží a nasládlá, přitom obsahuje jen minimum kalorií. Zato je bohatá na velké množství minerálních látek, vitamínů, enzymů a elektrolytů. Z biologického hlediska je kokosová voda podobná lidské plazmě, ne nadarmo se v Indii kokosové palmě říká strom života.
Kokosová voda má antibakteriální, antivirové a regenerační účinky. V mnoha lékařských studiích se potvrdil pozitivní vliv na zdraví u onkologických pacientů. Dále posiluje imunitu, podporuje správné zažívání a napomáhá při hubnutí. Navíc v těle upravuje pH, takže nedochází k překyselení. Popíjení této dobroty prospěje i vaší pleti, jelikož je bohatá na antioxidanty, které pohlcují volné radikály a zabraňují předčasnému stárnutí kůže.
Tak co, chcete vyzkoušet mladý kokos? Pokud se bojíte, jak se do něj pak dostanete, tak koukněte na tento jednoduchý tutoriál.
Pokud vás samotná kokosová voda neláká, můžete si udělat třeba kakaové smoothie s banánem, kokosovou vodou a trochou chilli.
Granátové jablko
Tak trochu jiné jablko, které roste na granátovníku obecném, což je 2-3 metry vysoký keř. Pravděpodobný původ se odhaduje na oblast Íránu a Turkmenistánu. Od nepaměti je považováno za elixír mladí a krásy a toto platí i dnes, jelikož výtažky z granátového jablka se používají jak v kosmetice i v potravinových doplňcích. Pomůže vám také na jaře proti jarní únavě.
Granátové jablko má tvrdou žlutooranžovou až temně červenou slupku. Uvnitř je šest až dvanáct pouzder, kde jsou uložené šťavnaté bobule. Granátové jablko má charakteristickou sladko-kyselou chuť. V jednom jablku může být až 600 bobulí! Ochutnat jej můžete samotné, nebo v našem chia pudingu, super salátu s řepou a quinoa, či v salátu s pečenou řepou a kozím sýrem.
Pokud jsme vás stále nepřesvědčili, tak vězte, že granátové jablko je doslova nabité vitamíny, minerály a zdraví prospěšnými látkami. Vysoký obsah vitamínu C posílí vaši imunitu. Dále jsou zastoupeny vitamíny skupiny B a vitamín A ve formě karotenoidů. Kromě vitamínů má granátové jablko také vysoký obsah antioxidantů, hlavně taninů a flavonoidů. Flavonoidy zajišťují pružnost cév a mají protizánětlivé účinky. Vápník, fosfor, železo, hořčík a draslík jsou zastoupené minerální látky. A na závěr, granátové jablko snižuje krevní tlak, vyrovnává kyselé prostředí v žaludku a má pozitivní účinky při prevenci rakoviny.
Granátové jablko nesmí být promáčklé, otlačené ani seschlé. Vhodné místo pro skladování je suché a chladné. Můžete jej tedy bez obav nechat v lednici, kde vydrží až měsíc.
A jak se do něj dostanete? Odřízněte vrchní část se stopkou a poté plod na několika místech podélně nařízněte. Slupku poté otevřete a z pouzder vyberte semínka.
Papája
V Česku známe papáju spíš v její sušené podobě. Pokud narazíte na čerstvou papáju, bude se nejčastěji jednat o druh Gold, který měří zhruba 15 až 20 cm má zelenožlutou barvu a hruškovitý tvar. Původ papáji se odhaduje na oblast střední Ameriky. Dnes se pěstuje v Mexiku, Guatemale, jižní Africe, jihovýchodní Asii a na Havaji.
Dužina má sytě oranžovou barvu a chuťově připomíná ananas a cukrový meloun. Uvnitř plodu jsou černá kulatá semínka, která mají ostrou kořeněnou chuť, a můžete jimi nahradit pepř. Rozmixovaná se dají použít jako skvělý peeling.
Papáju můžete pojídat syrovou, nebo ji zakapat citronem či limetkou, aby se zvýraznila její chuť. Skvěle chutná v ovocných a zeleninových salátech. Použít ji můžete i k masu, hlavně k plodům moře nebo drůbežímu. Skvělou kombinaci tvoří s kořením kari.
Enzym papain je znám svou schopností štěpit bílkoviny a tuky. Pomáhá tak s trávením a dokonce se prodává v podobě potravinových doplňků jako digestivum. Bohatě jsou také zastoupeny vitamíny A. B i C a vápník.