Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Řepa

Titbit Články

Řepa patří neodmyslitelně k podzimu. V kuchyni ji však většina lidí moc nepoužívá, což je obrovská škoda. Nejenže je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny, ale dá se i poměrně všestranně využít. Když se řekne řepa, jako první se vám nejspíš vybaví řepa červená, ale vizuálně daleko zajímavější je například řepa chioggia nebo řepa žlutá. A nutriční hodnoty mají stejně bohaté jako řepa červená.
Červená řepa

Původ a pěstování

První zmínky o řepě se datují až 3000 let zpátky. Z Babylonie se postupně rozšířila do Evropy, kde byla v době Starého Říma využívaná hlavně jako lék. Dnes ji nejvíce používají ve východoevropské kuchyni, kde je součástí několika pokrmů.

Řepa Chioggia

Tento druh řepy byl vypěstován v severní Itálii a vypadá doslova jako z knížky Alenka v Říši divů. Bývá spíše kulatější, ale její dominantou je vnitřek, který je sytě růžový s bílými kruhy. Je to druh poměrně starý, oblíbený byl hlavně v 19. století. Tento druh řepy se hodí zejména do salátů kvůli své dekorativnosti. Pokud ji budete vařit, přidejte také trochu citronové šťávy nebo octa, aby nevybledla.

Řepa žlutá

Řepa žlutá má daleko jemnější chuť než řepa červená. Skvěle se hodí do salátů a dobře se kombinuje s čerstvými bylinkami, hlavně s tymiánem nebo rozmarýnem.

Pozitivní vliv na zdraví

Obecně platí, že čím déle ovoce či zeleninu skladujeme, tím méně mají vitamínů. U řepy je tomu právě naopak. Pokud necháte řepu v zemi co nejdéle a sklidíte ji až na podzim, můžete se těšit až na dvojnásobnou porci vitamínu C. Díky vysokému obsahu tohoto vitamínu a dalších látek je řepa přímo elixírem k posílení imunity. Lékaři ji doporučují i jako podpůrnou léčbu rakoviny.

Kromě vitamínu C je řepa bohatá také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu a duševní zdraví, ale také na kvalitu pleti a vlasů. Z minerálních prvků je zastoupen hlavně draslík, křemík a železo. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy. 

Řepa v kuchyni

Řepa se dá v kuchyni poměrně všestranně využít, můžete ji připravit vařenou, pečenou, zavařit ji nebo konzumovat syrovou třeba v salátech. Skvělou kombinaci vykouzlí v kombinaci s kozím nebo ovčím sýrem. 

V poslední době se řepa stala také populární ingrediencí do smoothies a ovocných či zeleninových šťáv a díky své nasládlé chuti se z ní dají upéct také dezerty. Takto se řepa používá hlavně ve veganských nebo fit receptech.

Nákup a skladování

S řepou se můžete v obchodech setkat v průběhu celého roku. Výhodou je její dlouhá trvanlivost při dobrém skladování. Kvalitní kousek by měl být na svůj objem poměrně těžký. Taky si dejte pozor, aby řepa nebyla vyschlá nebo potlučená. Pokud ji uchováte v chladu, kde ale nebude mrznout, dá se skladovat až 4 měsíce.