Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Terina z tučných kachních jater s omáčkou z granátového jablka

Titbit recepty

Autor receptu: Jan Horký

Toto ovoce má nejen sladkokyselou chuť a příjemnou vůni, ale i blahodárný vliv na zdraví. „Granátové jablko je atraktivní surovina, se kterou by měli kuchaři experimentovat a zapojovat jí do pokrmů. Já doporučuji používat chuť ze šťávy, která je vhodná do omáček, dresinků anebo ochucených olejů. Je ideální i ke zvěřině, protože zvýrazní její chuť a vůni,“ doporučuje šéfkuchař Honza Horký.
Terina z tučných kachních jater s omáčkou z granátového jablka

Ingredience na 4 porce

Kachní játra (tučná bílá), 500 g

Červené víno, 4 dcl

Plátková želatina,  10 g

Frisée salát,  200 g

Granátové jablko,  2 ks

Smetana, 3 dcl

Hořká čokoláda, 10 g

Agar, 3 g

Cukr krystal,  100 g

Tmavý toastový chléb, 100 g

Sůl, pepř, olivový olej

Pracovní postup

Kachní játra roztrháme na menší kousky a vyndáme žilky. Kachní prsa polijeme vínem a ochutíme solí a pepřem. Necháme cca 2 hodiny marinovat. Pak kachní prsa zprudka opečeme na pánvi a odložíme do děrované nádoby, aby odtekl veškerý tuk.

Odkapaná játra dáme do formy, zatížíme a necháme vychladit.

Odkapaný tuk z jater smícháme s plátkovou želatinou a lehce zahřejeme. Přidáme vyšlehanou smetanu a promísíme. Vytvoříme hladkou pěnu a nalijeme na játra. Necháme znovu vychladit a důkladně zatuhnout.

Z cukru uděláme karamel, přilijeme víno a svaříme na polovinu. Pak dodáme šťávu z granátového jablka a po opětovném svaření přisypeme plátkovou želatinu. Polovinou této redukce přelijeme terinu a necháme zatuhnout. Po zatuhnutí krájíme na jednotlivé porce.

Druhou polovinu redukce smícháme s agarem a vytvoříme omáčku, do které zamícháme pár zrníček jablka. Terinu doplníme salátem frisée s granátovým jablkem a opečeným toastem.