Titbit recepty
Autor receptu: Jan Horký

Ingredience na 4 porce
Kachní játra (tučná bílá), 500 g
Červené víno, 4 dcl
Plátková želatina, 10 g
Frisée salát, 200 g
Granátové jablko, 2 ks
Smetana, 3 dcl
Hořká čokoláda, 10 g
Agar, 3 g
Cukr krystal, 100 g
Tmavý toastový chléb, 100 g
Sůl, pepř, olivový olej
Pracovní postup
Kachní játra roztrháme na menší kousky a vyndáme žilky. Kachní prsa polijeme vínem a ochutíme solí a pepřem. Necháme cca 2 hodiny marinovat. Pak kachní prsa zprudka opečeme na pánvi a odložíme do děrované nádoby, aby odtekl veškerý tuk.
Odkapaná játra dáme do formy, zatížíme a necháme vychladit.
Odkapaný tuk z jater smícháme s plátkovou želatinou a lehce zahřejeme. Přidáme vyšlehanou smetanu a promísíme. Vytvoříme hladkou pěnu a nalijeme na játra. Necháme znovu vychladit a důkladně zatuhnout.
Z cukru uděláme karamel, přilijeme víno a svaříme na polovinu. Pak dodáme šťávu z granátového jablka a po opětovném svaření přisypeme plátkovou želatinu. Polovinou této redukce přelijeme terinu a necháme zatuhnout. Po zatuhnutí krájíme na jednotlivé porce.
Druhou polovinu redukce smícháme s agarem a vytvoříme omáčku, do které zamícháme pár zrníček jablka. Terinu doplníme salátem frisée s granátovým jablkem a opečeným toastem.