Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
doprava zdarma při nákupu nad 1.200 Kč

Opuncie neboli kaktusový fík

Titbit Články

Chodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žluto-červena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku. Co vás ale možná překvapí je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.
Opuncie, kaktusový fík

Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5–10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyku nebo hrdla. A to nechceme.

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii, jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

Opuncii je vhodné jíst, pokud chcete posílit svou imunitu. Což se s přicházejícím podzimem a sychravým počasím hodí. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu. Prospějete také svému zažívacímu traktu, jelikož má vysoký podíl vlákniny a je bohatá na rostlinný sliz, který chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu.  Navíc obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

A to nejlepší nakonec – opuncie vám pomůže s hubnutím. Unikátní složení a poměr vitamínů, enzymů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek totiž znesnadňuje ukládání tuků v těle. Tak už na nic nečekejte a vyrazte do obchodu pro opuncii.

Banánové lívance s opunciovým krémem

Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem. Nebo si připravte jen krém, použít jej můžete jako polevu na cupcakes nebo jiné dezerty.

Lívance (asi 6 malých lívanců)

Banán, dobře zralý, 1

Vejce, 1

Mouka polohrubá, 23 lžíce

Mléko, 1 lžíce

Kypřící prášek, ½ lžičky

Krém

Opuncie, šťáva, 3

Bílé víno, 100 ml

Smetana ke šlehání, 100 ml

Žloutky, 2

Cukr, 30 g

Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncii nechte namočenou pár hodin ve studené vodě. Poté ji buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncie vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.

Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte i  šlehačku a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně 2 hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.

Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřícího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustější než na palačinky.

Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se