Titbit recepty
Autor receptu: Jan Kaplan
Ingredience na 4 porce
2 zralá manga RTE
30 g thajské bazalky
Na drobenku:
100 g kešu oříšků
100 g hnědého cukru
100 g hladké mouky
100 g másla
špetka mořské soli
Na slaný karamel:
100 g krystalového cukru
30 g voda
50 g másla
80 g smetany ke šlehání
200 g pomerančové šťávy nebo džusu
4 ks mučenky (passion fruit)
větší špetka mořské soli
Pracovní postup
Kešu, mouku a cukr vložte do nádoby nebo mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte máslo o pokojové teplotě, špetku soli a vše rozmíchejte. Zabalte do fólie a nechejte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Potom nahrubo nastrouhejte a pečte na 160 °C do zlatova zhruba 12–14 minut.
Cukr s vodou rozpusťte v rendlíku, a když kompletně zhnědne, přidejte teplou smetanu a džus, vše provařte a přidejte pořádnou špetku mořské soli a máslo. Rozmixujte ručním mixérem. Přeceďte a vymačkejte do směsi dužinu z mučenky (ideálně jen semínka).
Mango oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Zprudka je opečte na horké pánvičce nebo použijte flambovací pistoli, dokud nebude lehce opálené. Nakonec dezert ozdobte čerstvou thajskou bazalkou a drobenkou.
Recept je součástí menu od šéfkuchaře Jana Kaplana