Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Pálené mango, drobenka z kešu, omáčka ze slaného karamelu s mučenkou, thajská bazalka

Titbit recepty

Autor receptu: Jan Kaplan

Ochutnejte kouzlo páleného manga, jehož sladkost je zdůrazněna drobenkou z kešu oříšků. A co teprve omáčka ze slaného karamelu s mučenkou. Špetku exotiky v chuti přinese thajská bazalka, která chutná úplně jinak, než ta „obyčejná“. Stačí jen pár jejích lístků a chuťový zážitek se posune o třídu výš. Vychutnáte si každý moment až do posledního drobečku a lístečku.
Pálené mango, drobenka z kešu oříšků, omáčka ze slaného karamelu s mučenkou, thajská bazalka

Ingredience na 4 porce

2 zralá manga RTE
30 g thajské bazalky

Na drobenku:

100 g kešu oříšků
100 g hnědého cukru
100 g hladké mouky
100 g másla
špetka mořské soli

Na slaný karamel:

100 g krystalového cukru
30 g voda
50 g másla
80 g smetany ke šlehání
200 g pomerančové šťávy nebo džusu
4 ks mučenky (passion fruit)
větší špetka mořské soli

Pracovní postup

Kešu, mouku a cukr vložte do nádoby nebo mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte máslo o pokojové teplotě, špetku soli a vše rozmíchejte. Zabalte do fólie a nechejte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Potom nahrubo nastrouhejte a pečte na 160 °C do zlatova zhruba 12–14 minut.

Cukr s vodou rozpusťte v rendlíku, a když kompletně zhnědne, přidejte teplou smetanu a džus, vše provařte a přidejte pořádnou špetku mořské soli a máslo. Rozmixujte ručním mixérem. Přeceďte a vymačkejte do směsi dužinu z mučenky (ideálně jen semínka).

Mango oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Zprudka je opečte na horké pánvičce nebo použijte flambovací pistoli, dokud nebude lehce opálené. Nakonec dezert ozdobte čerstvou thajskou bazalkou a drobenkou.

Recept je součástí menu od šéfkuchaře Jana Kaplana