Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Kousek Provence u vás doma

Titbit Články

Fialové kvítky levandule asi každému evokují voňavá pole v Provence. Každoročně právě tato květina přiláká velké množství turistů z celého světa právě na jih Francie, kde má její pěstování dlouholetou tradici. Vy si kousek té provensálské pohody můžete vykouzlit i u vás doma třeba s našimi recepty na chia puding s levandulí nebo levandulovou limonádou.
Levandule

Původ levandule je ve Středozemí. Tato rostlinka s fialovými květy a šedozelenými stonky má až na 40 různých druhů, které se liší různou kvalitou přírodních olejů. Nejkvalitnější olej má levandule lékařská, která se pěstuje v nadmořské výšce mezi 800 – 1300 m. Levanduli širokolisté se daří v nižších nadmořských výškách a její olej není tak kvalitní.  Nejběžněji pěstovaným druhem je levandule prostřední, jež vznikla křížením těchto dvou druhů.

Levanduli používali jako léčivou bylinku už staří Řekové, ať už ve formě oleje do koupelí nebo jako koření do pokrmů. I dnes slouží květy levandule a vylisovaný olej z nich k výrobě kosmetických a farmaceutických produktů. Navíc je levandulová vůně účinná k odpuzování molů a jiných škůdců.

Levandule má blahodárný účinek na nervy. Pomáhá při nervovém vypětí, úzkosti, nespavosti i bolestech hlavy.  Levandule se skládá z více než 150 chemických látek, což z ní dělá oblíbenou rostlinku k aromaterapii. Sušená levandule se také plní do plátěných sáčků, které si můžete dát do skříně, kde vám provoní prádlo, nebo pod polštář pro dobré spaní. Olej z levandule pomůže i při hmyzím bodnutí.

Vaření s levandulí

Už jsme zmínili, že staří Řekové používali levanduli jako koření a za tímto účelem se používá dodnes. Navíc její složení pomáhá s trávením, takže vás už ani těžší oběd neskolí. Květy levandule můžete přidat do marinád třeba k jehněčímu nebo králičímu masu. Skvěle se také bude hodit k rybám.

Častěji se levandule používá při pečení. Levandulový cukr je skvělá změna, která ozvláštní každý dezert. Pár květů levandule (mohou být sušené nebo čerstvé) dejte do nádoby s cukrem a nechte je tam alespoň týden. V létě perfektně osvěží limonáda s květy levandule, nebo levandulová zmrzlina. Přidat ji můžete také do marmelád nebo kompotů.