Titbit recepty
Fialové kvítky levandule asi každému evokují voňavá pole v Provence. Každoročně tato květina přiláká velké množství turistů z celého světa právě na jih Francie, kde má její pěstování dlouholetou tradici. Vy si kousek té provensálské pohody můžete vykouzlit i u vás doma třeba s našimi recepty na chia puding s levandulí nebo levandulovou limonádou.
Ingredience na 2–3 porce
0,5 l vody
80 g cukru krupice (dle chuti můžete přidat více či méně)
3 lžíce levandule
9 citronů
Led
Soda nebo studená kohoutková voda
Pracovní postup
Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu, poté přidejte cukr s levandulí a krátce (cca 5 minut) povařte na mírném plameni. Poté stáhněte z plotny a zakryté pokličkou nechte vychladnout.
Směs sceďte a nalijte do džbánu s ledem a citrónovou šťávou. Dolijte vychlazenou perlivou nebo kohoutkovou vodou. Dozdobit můžete plátky citronu a snítky levandule.
TIP: K obzvláště osvěžujícímu zážitku můžete místo obyčejné vody použít i kokosovou vodu z mladého kokosu.