Titbit recepty
Autor receptu: Recepty

Ingredience na 6–8
křehké nebo listové těsto, 500 g
švestky, vypeckované, 600 g
mleté mandle, 4 lžíce
vanilkový lusk, ½
přírodní cukr (tmavý, třtinový), 100 g
vejce, 1
Pracovní postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů
Na plech dejte pečící papír
Těsto vyválejte do velkého kruhu, asi 35 cm v průměru, a přendejte na plech vyložený pečícím papírem
V misce smíchejte mleté mandle s polovinou cukru. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vnitřek vyškrábněte hrotem nože a přidejte ke směsi cukru a mandlí. Prázdný lusk odložte bokem na později
Polovinu cukrové směsi vysypejte na těsto
Doprostřed těsta poklaďte vypeckované rozpůlené švestky. Okraj nechte asi 7 cm široký. Zbytek cukru vysypejte na švestky
Kraje ohněte přes ovoce, ale úplně jej nezakryjte. Doprostřed dejte vanilkový lusk
Okraje potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut
Po upečení nechte ležet na plechu asi 10 minut. Podávejte ještě teplé.