Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Švestkový galet

Titbit recepty

Autor receptu: Recepty

Tento recept je trochu jednodušší na přípravu, protože jsme použili kupované těsto (přesto však kvalitní, z másla). Pokud nechcete podvádět, klidně si připravte domácí listové těsto. Tento dezert se skvěle kombinuje s dalším ovocem jako například s meruňkami, broskvemi nebo třešněmi. Podávat jej můžete samotný nebo se zmrzlinou či vanilkovým přelivem.
Švestkový galet Sofie Smith

Ingredience na 6–8

křehké nebo listové těsto, 500 g

švestky, vypeckované,  600 g

mleté mandle,  4 lžíce

vanilkový lusk,  ½

přírodní cukr (tmavý, třtinový), 100 g

vejce, 1                            

Pracovní postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů

Na plech dejte pečící papír

Těsto vyválejte do velkého kruhu, asi 35 cm v průměru, a přendejte na plech vyložený pečícím papírem

V misce smíchejte mleté mandle s polovinou cukru. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vnitřek vyškrábněte hrotem nože a přidejte ke směsi cukru a mandlí. Prázdný lusk odložte bokem na později

Polovinu cukrové směsi vysypejte na těsto

Doprostřed těsta poklaďte vypeckované rozpůlené švestky. Okraj nechte asi 7 cm široký. Zbytek cukru vysypejte na švestky

Kraje ohněte přes ovoce, ale úplně jej nezakryjte. Doprostřed dejte vanilkový lusk

Okraje potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut

Po upečení nechte ležet na plechu asi 10 minut. Podávejte ještě teplé.