Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách

Švestky

Titbit Články

Sezona švestek začíná zhruba koncem srpna, kdy dozrávají, ale smlsnout si na nich můžete i v průběhu podzimu. Nejen, že skvěle chutnají samy o sobě, ale švestky přímo volají po tom, abyste je přidali do knedlíků nebo z nich upekli koláč. A ještě ke všemu jsou velmi zdraví prospěšné. Pocházejí z Předního Východu a už v antice byly využívány jako léčivý prostředek. Hlavně na podporu zažívání.
Švestky

Původ a pěstování

Švestky pocházejí pravděpodobně z oblasti Kavkazu, odkud se rozšířily po Evropě. Strom, na kterém se rodí, je dnes u nás poměrně rozšířený, a vysazuje se jak v sadech, tak i v zahradách. Švestka patří do čeledi růžovitých a má mnoho forem – švestka pravá, pološvestka, renklóda nebo mirabelka.  Rozeznat je můžete nejenom podle tvaru a barvy, ale také podle toho, jak snadno jsou oddělit od pecky. Švestka pravá je protáhlá s tmavě modrou barvou a lze lehce oddělit od pecky. Pološvestky bývají více zakulacené, měkčí a více šťavnaté. Renklódy jsou kulaté a tužší. Mirabelky mají žlutou slupku, jsou drobnější a šťavnaté.

Švestka roste nejčastěji jako strom do výšky kolem 8 m a vyskytuje se hlavně v mírném podnebním pásu. Dobře se jí daří i v oblastech, kde není půda příliš bohatá na živiny. Nevadí jí ani podzimní mrazy. Na některých místech roste planě, nejčastěji jako keř.

Pozitivní vliv na zdraví

Švestky jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B a to rovnou celého komplexu. Podporují tak psychickou odolnost, látkovou výměnu sacharidů, odolnost vůči stresu a potlačují únavu. Minerální látky obsažené ve švestkách jsou například měď nebo zinek. Navíc obsahují nezanedbatelné množství nenasycených mastných kyselin, které jsou důležitým energetickým zdrojem pro lidské tělo.

Švestky obsahují vlákninu a jsou léčebně využívány hlavně k léčbě zácpy a trávicích potíží. Pomohou také při detoxikaci, jelikož podpoří činnost ledvin a napomohou z těla vyplavit zadrženou vodu. Švestky jsou vůbec vhodné konzumovat při redukčních dietách, neboť obsahují pektin, který se ve střevech navazuje na nadbytečné tuky z potravy a zabraňuje jejich uložení. 

Švestky v kuchyni

Švestky chutnají skvěle samy o sobě, ale i při vaření mají všestranné využití. Připravit se z nich dají koláče, povidla, kompoty, ale třeba také omáčka či dresink k masu. Švestky se dají také sušit a po ruce je můžeme mít společně s kompotovanými po celý rok. Skvělou kombinaci tvoří i se slaninou, kdy se společně orestují na pánvi. Další zaručený společník je mák, tato kombinace nikdy nezklame.

Nákup a skladování

Samozřejmě ty nejlepší švestky rostou na zahradách, ale ne každý má k těmto švestkám přístup a navíc jsou k dispozici pouze v sezoně. Pokud švestky kupujete v obchodě, dejte si pozor, aby nebyly nahnilé, nebo příliš měkké. Ty jsou pak náchylné se snadněji zkazit. K zavařování se hodí švestky, které nejsou úplně zralé, kdežto na povidla použijte spíše zralé. Ideálně vybírejte švestky, které mají ještě stopku. Tím zamezíte vstupu bakterií a rychlejšímu zkažení. A rozhodně je nezapomeňte dobře omýt, mohou mít na sobě zbytky hnojiv nebo jiných postřiků.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se