Titbit

Dovážíme čerstvou chuť ze všech koutů světa

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Články
Recepty
Titbit na cestách

Topinambur

Titbit Články

Možná už jste někde zaslechli výraz židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Jedná se o jednu rostlinu, konkrétněji slunečnici topinambur. Tato nenáročná rostlina z čeledi hvězdnicovitých pochází z oblasti Střední Ameriky a na naše území se dostala až se zámořskými objevy. V té době se této květině říkalo Girasole, italsky slunečnice. Tento název se postupně zkomolil do jeruzalémského artyčoku. A artyčok, protože topinambur svou chutí připomínal právě artyčok, což je rostlina ze stejné čeledi.
Topinambur

Původ a pěstování

Slunečnice topinambur je nenáročná rostlina, která se poradí na jakémkoliv místě. Dokonce, pokud ji nehlídáte, může se nekontrolovatelně rozrůst po záhoně. Květy topinamburu jsou žluté a začínají kvést až koncem srpna. Jedlou částí jsou hlízy, které jsou křehké a váží kolem 20-140 g. Jejich slupka je tenká a zbarvená může být do bíla, žluta nebo červena.

Z amerického kontinentu byly dovezeny během výprav za oceán a první zmínka o jejich pěstování na území Evropy, pochází z roku 1607 z Francie. Výhodou topinamburu je jeho všestrannost – slouží jako potrava pro lidi a kdysi i pro zvířata.

Topinambury a zdraví

Hlízy jsou tvořeny z 80 % vodou, 15 % sacharidy a 2 % bílkovinami. Oproti bramborům obsahují méně škrobů a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i lidé s cukrovkou. Vysoký obsah vlákniny, esenciálních aminokyselin, kyseliny jablečné, citronové a jantarové, přináší další benefity pro zdraví.

Mimo jiné je také cenným zdrojem minerálních látek jako je hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a zinek. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín A, D, B, nebo provitamín A.

Vědeckými studiemi bylo prokázáno, že při pravidelné konzumaci, ulevují lidem trpícím revmatismem a také díky obsahu inulinu snižují cholesterol a krevní cukr. Draslík pak přispívá odvodnění organismu z ke zmírnění otoků.

Topinambur v gastronomii

Připravíte je podobně jako brambory. Slupku dobře omyjte, nejlépe pod teplou vodou s kartáčkem, a pak ji nemusíte ani loupat. Šťáva z topinamburů je nutričně velmi ceněná, a navíc se zachovají i enzymy, které se nacházejí ve slupce společně s dalšími vitamíny a stopovými prvky.

Ve Francii je vyhládnou pochoutkou topinamburová polévka, která se nezahušťuje a nechá se tak vyniknout typická oříšková chuť hlavní ingredience.

Nákup a skladování

Topinambur je podobný bramborám i co se skladování týče. Nejlépe mu bude v temnu, such a chladu. Oproti bramborám však nemá korkovitou slupku, takže začne dřív dehydratovat. „Pokud si topinambury pěstujete a víte, že je naráz nespotřebujete, nechejte je v zemi. Jsou totiž odolné i vůči mrazům, které spadnou pod bod mrazu. Pokud je sklidíte hned, nechte je zasypané hlínou, aby nevyschly,“ radí Filip Trmal ze společnosti Titbit.

Pokud topinambury koupíte v obchodě nebo na trhu, dejte si pozor na běžné vady. Mezi ně patří například hniloba, otlaky nebo seschlá slupky, která značí o ne úplné čerstvosti plodiny.

„Výhodou topinamburu včetně jeho jedlých hlíz je i značná odolnost vůči škůdcům. Nepotřebuje tudíž téměř žádné chemické ošetření,“ uzavírá Trmal.

 

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se