Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Gratinovaný topinambur podle Sofie Smith

Titbit recepty

Autor receptu: Recepty

Tento recept je inspirován švédským Janssonovým pokušením, což jsou gratinované smetanové brambory se šproty či dalšími ingrediencemi. Pokrm můžete servírovat jako přílohu nebo hlavní chod se salátem s citronovou zálivkou.
Gratinovaný topinambur podle Sofie Smith

Ingredience

6 porcí jako příloha nebo lehký oběd

  • topinambur – oloupaný, 600 g
  • brambory – oloupané, 300 g
  • cibule, 200 g
  • máslo, 2 lžíce + na posyp
  • uzený losos, 200 g
  • smetana, 300 ml
  • sůl a pepř, na dochucení
  • strouhanka, na posypání  

Pracovní postup

  • Topinambur oloupejte a nakrájejte na 6 mm silné plátky a dejte do misky s citronovou vodou, aby nezhnědnul.
  • Brambory nakrájejte na stejně hrubé plátky jako topinambury a blanšírujte – 2 minuty je povařte ve vroucí osolené vodě a následně propláchněte ledovou vodou.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte na kolečka.
  • Troubu předehřejte na 200 °C a vymažte si formu na zapékání.
  • Na pánvi nechte zhnědnout cibulku.
  • V hrnci ohřejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
  • Zapékací mísu budeme ve vrstvách vykládat bramborami, topinamburem, cibulkou a lososem. V první vrstvě zkombinujte půl na půl brambory a topinambur. Na ně položte cibulku a poté uzeného lososa.
  • Pokračujte další vrstvou brambor a topinamburu, cibulky a lososa.
  • Zbytek brambor dejte navrch a vše zalijte smetanou. Na vrch můžete dát ještě kousek másla.
  • Mísu překryjte alobalem a dejte péct do trouby na 40 až 50 minut, dokud brambory nezměknou. Poté sejměte folii, posypejte strouhankou a dejte ještě na pár minut do trouby, dokud nemá vrch zlatavou barvu.
  • Před podáváním nechte pár minut odležet.