Titbit recepty
Autor receptu: Recepty
Tento recept je inspirován švédským Janssonovým pokušením, což jsou gratinované smetanové brambory se šproty či dalšími ingrediencemi. Pokrm můžete servírovat jako přílohu nebo hlavní chod se salátem s citronovou zálivkou.
Ingredience
6 porcí jako příloha nebo lehký oběd
- topinambur – oloupaný, 600 g
- brambory – oloupané, 300 g
- cibule, 200 g
- máslo, 2 lžíce + na posyp
- uzený losos, 200 g
- smetana, 300 ml
- sůl a pepř, na dochucení
- strouhanka, na posypání
Pracovní postup
- Topinambur oloupejte a nakrájejte na 6 mm silné plátky a dejte do misky s citronovou vodou, aby nezhnědnul.
- Brambory nakrájejte na stejně hrubé plátky jako topinambury a blanšírujte – 2 minuty je povařte ve vroucí osolené vodě a následně propláchněte ledovou vodou.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte na kolečka.
- Troubu předehřejte na 200 °C a vymažte si formu na zapékání.
- Na pánvi nechte zhnědnout cibulku.
- V hrnci ohřejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Zapékací mísu budeme ve vrstvách vykládat bramborami, topinamburem, cibulkou a lososem. V první vrstvě zkombinujte půl na půl brambory a topinambur. Na ně položte cibulku a poté uzeného lososa.
- Pokračujte další vrstvou brambor a topinamburu, cibulky a lososa.
- Zbytek brambor dejte navrch a vše zalijte smetanou. Na vrch můžete dát ještě kousek másla.
- Mísu překryjte alobalem a dejte péct do trouby na 40 až 50 minut, dokud brambory nezměknou. Poté sejměte folii, posypejte strouhankou a dejte ještě na pár minut do trouby, dokud nemá vrch zlatavou barvu.
- Před podáváním nechte pár minut odležet.