Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Pečený vepřový bůček s krémem a chipsy z topinambur a račí omáčkou

Titbit recepty

Autor receptu: Jan Horký

V minulosti zapomenutá surovina, která zažívá znovuzrození. „Je ideální pro zimní pokrmy. Má specifickou nezaměnitelnou chuť, kterou doporučuji nechat vystoupit a ničím ji nepřebíjet. Je vynikající třeba v kombinaci s telecím a světlejším masem. Výhodou je, že neobsahuje téměř žádný škrob, takže třeba krém nebo pyré jsou lehčí než z brambor,“ vysvětluje šéfkuchař Honza Horký.
Pečený vepřový bůček s krémem a chipsy z topinambur a račí omáčkou

Ingredience pro 4 osoby

Vepřový bůček 600 g

Topinambury 300 g

Smetana 2 dcl

Máslo  50 g

Račí máslo 50 g

Celer řapíkatý 200 g

Olivový olej 1 dcl

Sójová omáčka 2 cl

Mrkev 50 g

Koňak  1 cl

Celer 50 g

Bylinky  1 g

Skořápky z raků  100 g

Zeleninový vývar 3 dcl

Sůl, pepř

Pracovní postup

Vepřový bůček ochutíme solí a pepřem a lehce potřeme sójovou omáčkou. Pečeme v troubě při 110 °C cca 3 hodiny. Pak jej necháme vychladit a zatuhnout. Bůček zatížíme a slisujeme. Poté z něj krájíme pravidelné tvary. Před podáváním bůček zprudka opečeme na pánvi.

Topinambury opečeme na másle a zalijeme smetanou. Necháme je rozvařit a pak rozmixujeme na hladký krém.  Několik topinambur pokrájíme na plátky a usmažíme na chipsy.

Řapíkatý celer rozkrojíme na pravidelné tvary a opečeme na oleji. Přidáme trochu smetany a provaříme. Ochutíme pouze solí. Zbytek řapíkatého celeru opečeme s mrkví a celerem na račím másle, přidáme skořápky z raků a opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 40 minut. Pak vše scedíme a přidáme smetanu. Svaříme tekutinu na polovinu a tím dostaneme hustotu a silnou omáčku.

Nakonec přidáme hořící koňak a omáčku zvýrazníme.

Podáváme k bůčku a doplníme bylinkami.