Titbit recepty
Autor receptu: Jan Horký
Ingredience pro 4 osoby
Vepřový bůček 600 g
Topinambury 300 g
Smetana 2 dcl
Máslo 50 g
Račí máslo 50 g
Celer řapíkatý 200 g
Olivový olej 1 dcl
Sójová omáčka 2 cl
Mrkev 50 g
Koňak 1 cl
Celer 50 g
Bylinky 1 g
Skořápky z raků 100 g
Zeleninový vývar 3 dcl
Sůl, pepř
Pracovní postup
Vepřový bůček ochutíme solí a pepřem a lehce potřeme sójovou omáčkou. Pečeme v troubě při 110 °C cca 3 hodiny. Pak jej necháme vychladit a zatuhnout. Bůček zatížíme a slisujeme. Poté z něj krájíme pravidelné tvary. Před podáváním bůček zprudka opečeme na pánvi.
Topinambury opečeme na másle a zalijeme smetanou. Necháme je rozvařit a pak rozmixujeme na hladký krém. Několik topinambur pokrájíme na plátky a usmažíme na chipsy.
Řapíkatý celer rozkrojíme na pravidelné tvary a opečeme na oleji. Přidáme trochu smetany a provaříme. Ochutíme pouze solí. Zbytek řapíkatého celeru opečeme s mrkví a celerem na račím másle, přidáme skořápky z raků a opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 40 minut. Pak vše scedíme a přidáme smetanu. Svaříme tekutinu na polovinu a tím dostaneme hustotu a silnou omáčku.
Nakonec přidáme hořící koňak a omáčku zvýrazníme.
Podáváme k bůčku a doplníme bylinkami.