Avokádo jako perfektní potravina dneška aneb bible avokád nejen pro jejich milovníky
Avokádo jako perfektní potravina dneška aneb bible avokád nejen pro jejich milovníky
Titbit Články
Avokádo je ovoce, které se těší veliké popularitě. Dá se konzumovat jak na slano, tak i na sladko a jíst jak čerstvé, tak i tepelně upravené. Navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, hlavně zdravých tuků.
Roste na stromě nazývaným hruškovec přelahodný a někdy se mu říká „aligátoří hruška“.
Vzhled avokáda se výrazně liší druh od druhu. Existuje celá řada druhů. Tvar avokáda připomíná vajíčko nebo hrušku. Barvu slupky může mít jasně zelenou nebo i hnědou až tmavě fialovou. Také hmotností se velmi liší. Výhodou je, že slupka nepropustí žádné chemické ošetření, díky tomu je avokádo jedno z „nejčistších“ ovocí.
Jak si avokádo vychutnat?
Avokáda v obchodě bývají většinou nezralá, pokud se vyloženě nejedná o typ ready-to-eat, která jsou právě zralá. Avokádo by mělo být pružné a rozhodně ne promáčknuté. Nezralé avokádo nechte dozrát cca tři dny při pokojové teplotě. K tomuto dozrávání je nejvhodnější odrůda Haas.
Naopak zelená avokáda (fuerte, ettinger, bacon, pinkerton atd.) je lepší skladovat na chladnějším místě, ne však v lednici. Zralost avokáda ověříte také jednoduchým testem a to, když jde stopka bez většího odporu zasunout do avokáda.
Žádná z odrůd avokáda není stejná. Vždy jsou mezi nimi odlišnosti ve velikosti, barvě a tvaru. Vzhled zralého avokáda se bude různit podle odrůdy.
Černé nebo zelené?
Do České republiky se dováží nejčastěji tři odrůdy tohoto ovoce: Hass, Fuerte a Green skin.
Avokádo Hass je celosvětově nejpěstovanějším druhem. Tvarem připomíná vajíčko a jeho slupka je tmavá s charakteristickými hrboly (bradavičnatá slupka). Často se mu proto přezdívá ropucha. Setkat se s ním můžeme ve dvou fázích dozrávání – se zeleným a až fialovočerným.
Zelené Hass není k zahození, pokud se ho chystáme použít až za pár dní. Stačí ho nechat vytažené venku (ideálně zabalené do novin), aběhem cca 3 dnů nám dozraje – ztmavne. Skvěle zralé avokádo můžeme naopak schovat na pár dní do lednice a tím zpomalíme proces dozrávání.
Odrůda Fuerte je velmi zrádná, je totiž zelená pořád. V obchodech vždy narazíme pouze na kompletně tvrdá a po rozkrojení i prakticky nepoživatelná. Při vší snaze nechat vytažené avokádo dozrát, často rovnou shnije. Fuerte avokádo, stejně jako Hass, musí být jemně měkké po celém povrchu.
Zkoumejte velikost a barvu
Než může avokádo uzrát, musí nejdříve pořádně vyrůst. Každá odrůda své plody pouští, když dorostou určité velikosti a tvaru.
Barva vnější slupky bude u zralého avokáda většiny odrůd tmavá, ale každá odrůda se lehce liší.
Jak již bylo řečeno, v ČR se velmi pravděpodobně setkáte s odrůdy Hass, Fuerte a Green skin.
Ovšem na českém trhu se můžeme díky společnosti Titbit setkat i s dalšími kultivary avokáda jako jsou:
Bacon
Tato odrůda má oválné plody střední velikosti o hmotnosti 170–340 gramů. Jsou obvykle dostupné od pozdního podzimu do jara, jsou považována za střední zimní druh. Mají hladkou, tenkou a zelenou slupku
Fuerte
Je odrůda střední až velká s hmotností v rozmezí 145–400 gramů. V porovnání s odrůdou Bacon mají podlouhlý tvar a trochu připomínají hrušku. Stejně jako odrůda Bacon má hladkou, tenkou a zelenou slupku. I tato avokáda jsou sklízena od pozdního podzimu do jara.
Gwen
Tato avokáda jsou střední až velké s hmotností v rozmezí 170–425 g. Gwen avokáda jsou hladká a poddajná a zralá mají zelenou barvu. Plody jsou buclaté a oválné. Sklízená jsou v průběhu podzimu a zimy.
má plody taktéž střední až velké a hmostnost 145–340 gramů. Také jsou oválná.
Mají nejcharakterističtější barvu. Když dozrají, získají tmavě zelenou až fialovou barvu. Pokud je barva černá, avokádo je pravděpodobně přezrálé. Naopak jasně zelené bude ještě nezralé. Jsou dostupná po celý rok.
Lamb Hass
Tato odrůda se od odrůdy Hass liší pouze svou velikostí. Jsou to velká avokáda symetrického hruškovitého tvaru o hmotnosti 330–530 gramů, barvu a dostupnost po celý rok mají jako Hass.
Pinkerton
Plody jsou dlouhé a tvarem taky připomínají hrušku. Hmotnost se pohybuje mezi 230 a 510 gramy. Jsou stejně jako Hass velmi tmavá. Zralé avokádo Pinkerton má obvykle tmavě zelenou barvu. Pinkerton dostanete od začátku zimy do konce jara.
Reed
Jsou střední až malá s hmotností 230–510 gramů. Jsou nejkulatější dostupnou variantou. Odrůda Reed je dostupná celé léto až do počátku podzimu. Reed avokáda si udrží svou jasně zelenou barvu i v plně vyzrálém stavu. Slupka je obvykle tlustá a hladká.
Zutano
Tato odrůda má avokáda střední až velká, obvykle vážící mezi 170 a 400 gramy. Jsou štíhlá a hruškovitá. Dozrávají mezi začátkem září a začátkem zimy. Zralá avokáda Zutano mají tenkou, žluto-zelenou slupku.
Jak avokádo vybírat
Avokádo musí být po celém povrchu jemně měkké. Často se stává, že se vám někde skoro zaboří prst. Způsobené to může být natlučením nebo přehnanou kontrolou předchozích zákazníků. Tyto místa bývají po rozkrojení hnědá, jak to známe u potlučených jablek. Hnědé fleky stačí zkrojit – už nemusí chutnat dobře.
Odloupněte stopku.Tak nejlépe předpovíte vnitřek. Pokud je po odloupnutí vnitřek zářivě zelený až zlatavý, máte vyhráno. Můžete ale narazit i na plíseň. Jindy objevíte hnědé tečky. To znamená, že obsahuje "tvrdší vlákna“.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.Souhlasím