Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Zdravý start dne

Titbit Články

To, že je snídaně důležitou součástí dne, je věta, kterou často slýcháme od babiček či maminek. Občas se může jevit, že poučky vyřčené z úst těchto dam jsou spíše ztělesněním láskyplných obav než vědeckého zkoumání, ale v tomto případě platí oboje.
Zdravá snídaně

Naše tělo po šesti a více hodinách spánku potřebuje dostat co nejdříve výživnou injekci, aby se mohlo nastartovat a připravit se na celodenní provoz. A proto je důležité své ranní rituály doplnit i o posezení u snídaně (pozitivní vliv na partnerský či rodinný život pak bude sympatickým vedlejším efektem). Navíc je prokázáno, že ti, kteří pravidelně snídaní, mají mnohem menší tendence se během dne přejídat, a mají tak menší náběh na vznik nadváhy či obezity. Pravidelné snídání zvyšuje koncentraci, zlepšuje a prohlubuje pracovní či studijní výkony.

Inspiraci pro obměnu svého ranního jídelníčku můžete najít doslova po celém světě. Třeba typická japonská snídaně je přímo nabitá manganem, hořčíkem, draslíkem a vitamínem A. Skládá se totiž nejčastěji z rýže, tofu, nakládané zeleniny (např. baby karotky, houby shii-take, lilku), mořské řasy a samozřejmě nesmí chybět ani čerstvá ryba. Když uvážíme, že k snídani Japonci často popíjejí zelený čaj bohatý na antioxidanty, máme co k dočinění s jednou z nejzdravějších snídaní na světě.

Ve Vietnamu se k snídani často podávají vydatné polévky plné čerstvé zeleniny a bylinek, kterým dominuje koriandr, máta, jarní cibulka, fazolky, limetka, chilli paprička a samozřejmě vývar. Taková kombinace musí umět po ránu otevřít oči!

Kaše hrají prim ve východní Evropě, zejména v Rusku. Připravují se z různých ingrediencí, za všechny jmenujme ovesné vločky, pohanku či semolinu. Vše se uvaří v mléce, takže výsledná kaše získá krásnou krémovou konzistenci. K jejímu dochucení použijte třeba med, máslo, skořici a nejlépe i čerstvé ovoce jako např. borůvky, banán či fíky. V tu ránu získáte fantastickou snídani bohatou na vlákninu s minimálním obsahem cholesterolu a tuku.

V Brazílii na to jdou možná trochu stroze, ale o to důmyslněji. Jejich typickou snídani tvoří šálek kávy a čerstvá papája, která překypuje vitamínem A, B a C. Papája nadto obsahuje enzym papain, který skvěle podporuje trávení. Připravte si třeba filtrovanou kávu moka, papáju vydlabejte, oloupejte, dužinu zakápněte limetkou či citrónem a máte skvělou snídani inspirovanou jihoamerickým temperamentem.

Poslední tip přichází z Thajska a je jím tamní velmi oblíbené ovoce bohaté na antioxidanty, draslík, vitamín C a vápník. Na první pohled zaujme svou žlutozelenou barvou a hlavně tvarem, díky kterému se často používá pro food styling. Už víte? Ano, je to karambola. My ještě prozradíme, že na rozdíl od jiného ovoce, obsahuje poměrně malé množství cukrů. Karambolu nasekejte najemno a zpestřete si s ní třeba své oblíbené müsli s jogurtem či ovesnou kaši.