Titbit Články
Papája
Papája je přímo nabitá vitamíny a antioxidanty. Je zejména bohatá na vitamín A a enzym papain, který pomáhá s trávením. Dužina papáji je medově sladká a sladce voňavá. Má máslovou strukturu a chutí připomíná cukrové melouny. Papája je lehká i na zpracování, jednoduše ji rozkrojte napůl a vyberte semínka, která můžete rozmixovat a použít místo pepře.
Při výběru je důležité, aby byl plod měkký. Barva zralé papáji je pak spíš žlutooranžová. Pokud se vám ještě nezdá úplně zralá, nechte ji pár dní v pokojové teplotě.
Kokos
Kokosový ořech tak nějak patří k Vánocům, ať už v podobě domácích kokosových kuliček nebo kokosového ořechu. Tento rok se během Vánoc můžete setkat i s mladým kokosovým ořechem, který má měkkou dužinu, ale hlavně je plný kokosové vody, která je příjemně nasládlá a má skvělé hydratační schopnosti a unikátní složení.
Oříšek může být se do kokosu dostat, ale ve videu můžete zjistit, že to nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Nebo se zkuste poohlédnou po otvíráku na kokos, který je k dostání ve vybraných obchodech.
Karambola
Co víc se hodí k Vánocům víc než hvězda? Karambola je 8 až 15 cm dlouhá bobule hvězdicovitého tvaru. Barva přechází od světle zelené až po zlatožlutou. Dužina je křupavá a šťavnatá. Chuť karamboly je velmi jemná a sladkokyselá připomínající jablka a citrusy.
Plod by měl mít pevnou slupku a žádné promáčkliny, kterými by se dovnitř mohla dostat hniloba. „Zralá Zralou karambolu poznáte podle barvy, která by měla být žlutá. Díky svému vzhledu a jemné chuti se skvěle hodí na dozdobení dezertů nebo jiných pokrmů. Jednoduše ji nakrájejte na plátky i se slupkou, kterou nezapomeňte omýt.
Datle
Datle se hodí do jakéhokoliv ročního období – v létě si je můžete dopřát vychlazené z ledičky a v zimě je použít do cukroví, nebo si na nic pochutnat jen tak. Datle Medjool navíc nejdou žádné přesušené tvrdé datle, ale šťavnaté a vláčné, jelikož je vysušilo samo slunce. Jsou nazývané „královny datlí“ jednak díky své vynikající chuti, která je medově-karamelová s tóny skořice, a navíc jsou i poměrně veliké oproti jiným odrůdám.
Datle tvoří skvělou kombinaci i se sýry, sušenými šunkami a křupavým pečivem. Po vypeckování se dají plnit, například ořechy. Přidat je také můžete do jogurtu nebo do těsta. Populární a hojně využívané jsou zejména v raw kuchyni, kde se z nich připravují koláče a dezerty, neboť dobře drží těsto pohromadě i bez pečení.
Pitahaya
Pitahaya neboli dračí ovoce je vysoce fotogenické ovoce. Má nádhernou sytě růžovou až červenou nebo žlutou barvu slupky s charakteristickými zelenými šupinovitými výrůstky, které připomínají plameny. Uvnitř je bílá dužina s černými zrníčky. Chuťově pitahaya nemusí být výrazná, chutná podobně jako kiwi. Její chuť zvýrazníte, pokuj ji pokapete limetkovou nebo citronovou šťávou.
Zralá pitahaya je měkká na omak a měla by se skladovat v chladu a temnu. Je také háklivá na otlačeniny a před konzumací je dobré ji omýt, neboť rostliny bývají ošetřené pesticidy. Ač může pitahaya vypadat nedostupně, slupka je měkká a poddajná. Stačí ji překrojit podélně a obsah můžete vyjíst lžičkou, nebo nakrájet jako meloun na měsíčky. Pokud se vám nezdá ještě úplně zralá, nechte ji dozrát při pokojové teplotě.