Titbit recepty
Autor receptu: Recepty
Kaki je v obchodech dostání od podzimu i přes Vánoce, a vánočka je tradiční vánoční pochoutka, která tomu dodá správný český punc. Navíc, úplně nejlepší je použít starší vánočku, která už je trochu tvrdší a je vám ji líto vyhodit. Vánočku s kaki si však můžete připravit kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.
Ingredience
4 porce
kaki, 2 střední
vánočka, 1 ks
máslo, 1 ½ lžíce, pokojové teploty
vejce, 3 menší
vanilka, ½ lusku nebo 1 lžička extraktu
cukr, 1 lžíce
mléko,200 ml
smetana, 300 ml
moučkový cukr na posypání
Pracovní postup
Kaki nakrájejte na ½ cm tlusté plátky, které ještě přepulte.
Vánočku nakrájejte na 1 cm plátky a z jedné strany je potřete máslem.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu na pečení vymažte máslem.
Vejce ušlehejte s cukrem a přidejte vanilku. Dobře promíchejte a pomalu přidejte mléko a smetanu a dobře promíchejte.
Vánočkou vyložte pečící mísu do vrstev, začněte první vrstvou vánočky, namazanou stranou nahoru a poté přelijte 1/3 vajíčkové směsi. Na vánočku poklaďte vrstvu nakrájeného kaki. Celý postup zopakujte ještě jednou a použijte celý zbytek vaječné směsi. Nechte na 10 minut odležet.
Dejte péct do trouby na 30 až 40 minut dozlatova.
Po upečení posypejte moučkovým cukrem. Podávejte ještě teplé s kopečkem zmrzliny, zakysanou smetanou nebo jogurtem.