Titbit

doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Kaki

Titbit Články

Kaki je plodem listnatého stromu, který se jmenuje Tomel japonský. V současnosti se pěstuje hlavně v subtropickém pásu po celém světě. V Evropě patří mezi největší pěstitele Španělsko, hlavně oblast Valencie. Kaki neboli persimon se často také označuje jako „pokrm bohů“.
Kaki

Původ a pěstování

Kaki je sladkým plodem Tomelu japonského, stromu, který jak už název napovídá, pochází z Japonska. Tento strom se vyskytuje hlavně v subtropickém pásmu, má rozkladitou korunu a dorůstá do výšky asi 15 m. Z Japonska se tento strom rozšířil přes Čínu až do Evropy a Ameriky.

U nás dostupné kaki pochází převážně ze Španělské Valencie a jedná se o druh Persimon Bouquet. Tato odrůda je ceněná hlavně pro plnou a velmi sladkou chuť. Toto ovoce může svým tvarem připomínat rajče. Má výraznou žluto oranžovou-barvu a dorůstá do velikostí 5 až 8 cm. Výrazným znakem kaki je kalich, který se skládá ze čtyř lístků u stopky.

Vliv na zdraví

Kaki jako většina druhů ovoce obsahuje hlavně sacharidy a poměrně vysoký podíl vody. Výhodou je, že neobsahuje téměř žádný tuk, zato je bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Antioxidanty a minerály jako je hořčík, draslík, vápník nebo fosfor jsou rovněž zastoupeny. Kaki má celkem vysoký obsah vitamínu C, takže je vhodné pro přirozené posílení imunity. Vhodné je také konzumace při psychické zátěži, jelikož zmírňuje dopady stresu a nervozity. Navíc povzbuzuje metabolismus a působí proti únavě.

Kaki v kuchyni

Předností tohoto ovoce je jeho všestrannost, dá se využít jak ve sladkých, tak i slaných pokrmech. Hodí se do salátů nebo k masu. Připravit se z něj dá i skvělá zavařenina třeba v kombinaci s vanilkou nebo se hodí do smoothies. Chuťově připomíná cukrový meloun, hrušku a broskev. Výhodou je, že se dá konzumovat i se slupkou, pokud vám to vyloženě nevadí.

Skladování a konzumace kaki

Kaki je ovoce, které je v celku jednoduché i na přepravu, hlavně teda druh Persimon, které má i jako zralé pevnou slupku, která se jen tak lehce nepromáčkne. Ovoce se sbírá ručně a je kontrolováno ještě před expedicí k dodavatelům. V obchodě si dejte pozor hlavně na to, aby bylo ovoce rovnoměrně měkké, a nebylo někde otlačené. Tmavé skvrny nejsou na závadu, jedná se o sraženou fruktózu.

Kaki se může konzumovat i se slupkou. Nebo si jej můžete oloupat, či jej překrojte napůl a vyjezte lžičkou.