Titbit recepty
Autor receptu: Oh My Chef
Když jde o burger, každý má svého oblíbence. Asi se ale shodneme, že základ je kvalitní hovězí maso, dobrá houska a ideálně sýr.

My jsme za řadu #bezezbytku přidali ještě naší Jakoby Harissu a cibulové chutney Ciburger, které je do burgeru jako stvořené.
Ingredience pro 2 osoby
- 400 g hovězího krku
- 2 žampióny
- 1/4 salátové okurky
- 1 lžíci octa Mizkan
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl, pepř
- 1 rajče
- 1 baby gem
- 1 lžíci kečupu
- 1 lžíci Jakoby Harissy
- 2 lžíce Ciburgeru
- 4 plátky čedaru
Na housky:
- 220 g hladké mouky
- 5 g sušeného droždí
- 20 g másla
- 130 g vody
- špetka soli
- 2 špetky hnědého cukru
- 8 g sušeného mléka
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- sezam na posypání
- máslo na potření
Pracovní postup
- Maso si očistíme a nakrájíme na proužky, osolíme, opepříme a nameleme společně s žampióny. Ty obsahují velké množství vody a udrží maso krásně štavnaté. Ani to nebude chuťově cítit.
- Maso prohněteme a rozdělíme napůl, potom zatlačíme do tvořítka.
- Pečeme na pánvi z obou stran 2 minuty, často otáčíme, pak bude maso ideálně propečené.
- Přidáme sýr a můžeme ještě opálit flambovací pistolí.
- Okurky nakrájíme na plátky a zakápneme octem a sójovou omáčkou, zamícháme a necháme odležet.
- Rajče nakrájíme na plátky a těsně před dokončením osolíme.
- Kečup smícháme s Jakoby Harissou.
- Směs na housky jednoduše zamícháme dohromady a hněteme alespoň 5 minut dokud nevznikne krásné a pružné těsto.
- Vyválíme stejně velké bochánky cca 3 x 120 g a lehce je zmáčkneme do strany, aby byly širší.
- Necháme vykynout než zdvojnásobí objem a pečeme na 180 stupňů 20 minut.
- Před pečením ještě potřeme slanou vodou a posypeme sezamem.
- Necháme vychladnout a rozřízneme napůl, potřeme máslem a opečeme dozlatova.
- Na spodek housky namažeme Jakoby Harissu, přidáme salát baby gem, maso, rajče, okurky a nakonec Ciburger.
- Kdo má rád, může přidat majonézu nebo ostrou hořčici.
- Dobrou chuť!