Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Dragon Fruit – pitahaya

Titbit Články

Dragon fruit (dračí ovoce), známé též pod jménem pitahaya, je plodem kaktusu, který je ozdoben velkými voňavými květy. Toto velmi chutné exotické ovoce je pěstováno v tropickém pásmu Asie, především ve Vietnamu, Thajsku a Indonésii a je považováno za tropickou „super potravinu“.
Pitahaya Dragon Fruit

Pod zářivě růžovou slupkou se skrývá bílá nebo červená dužina s malými černými semínky. Co se týče velikosti, je dračí ovoce poměrně gigant, jeho velikost můžeme přirovnat až k lidské hlavě. 

Dračí ovoce je dodáváno ve třech hlavních odrůdách – s červenou slupkou a červenou dužinou, růžovou slupkou a bílou dužinou a žlutou slupkou a bílou dužinou. 

Chuť dužiny je velmi jemná, nasládlá a připomíná meloun nebo kiwi. Žlutá pitahaya má chuť silnější, až angreštovitou. Dužina je nízkokalorická. S dužinou jsou pojídána i početná drobná semena, která mají oříškovou chuť a jsou bohatá na tuky

Dračí ovoce má řadu zdravotních přínosů, včetně schopnosti pomáhat při hubnutí. Zlepšuje trávení – je ideální pro správnou funkci střev a dobře pročišťuje organismus, zároveň snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém a zvyšuje energetickou hladinu. Dračí ovoce pomáhá také při prevenci rakoviny a srdečních onemocněních, brání tělo proti bakteriím a houbám.

Jak již bylo zmíněno, je to nízkokalorické ovoce, takže je ideální k hubnutí. Ovoce si nejlépe vychutnáte samotné, v ovocném salátu nebo jako smoothie: 

Pitahaya smoothie

  • ½ šálku mléka (nejlépe kokosového)
  • 1 čajová lžička medu
  • ½ nakrájené pitahayi

Rozmixujeme, přidáme kostky ledu a dozdobíme plátkem dračího ovoce.