Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Jan Kaplan
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Tuřín v gastronomii

Titbit Články

Kdysi populární kořenová zelenina, používaná především k pokrmům chudiny a pro hospodářská zvířata, dnes zažívá návrat do českých kuchyní a restaurací. A není se čemu divit, kořen připomínající chutí kedlubnu je bohatý na draslík a sodík, jeho listy pak na vlákninu, kyselinu listovou, železo a provitamín A.
Tuřín

Původ a pěstování

Jako kulturní, se tato rostlina často zaměňovaná s vodnicí, začala pěstovat před zhruba 4 000 let. Byla objevena ve Středozemí a během středověku patřila k populárním plodinám. V Evropě se pěstuje od 17. století.  Lahůdkové tuříny jemnější chuti byly vypěstovány v několika posledních desítkách let. Pro konzumaci se pěstují pouze žlutomasé odrůdy. Zbylé patří spíše zvířatům. Chuťově je tuřín trochu nasládlý a pepřový. Na půdu a živiny tuřín není náročný, dobře se mu daří i v chladnějších oblastech, je mrazuvzdorný. V České republice se pěstuje poměrně málo, a hlavně ve vyšších polohách.

Léčivé účinky

Obsahuje vysoký podíl vody, je tedy velmi dietní. Je bohatý na vitamín C, betakaroten a velké množství vápníku. Pomáhá hojit neduhy v oblasti zažívacího traktu. Zlepšuje stav pokožky, čistí krev, je prevencí před osteoporózou a doporučován pro ty, kteří trpí dnou. Není však doporučován pro lidi, kteří trpí akutním zánětem jater či žlučníkovými kameny. Díky silicím má tuřín svou zvláštní specifickou chuť. Při štěpení těchto silic se uvolňují látky, které mají přímé antibakteriální účinky.

Tuřín v kuchyni

Podobně jako pórek jej lze využít celý – jeho nadzemní listnatou část i bulvu. Nejčastější kuchyňskou úpravou je vaření, výborný je také v polévkách, omáčkách nebo místo brambor jako příloha. V případě, že je tuřín mladý, chutná dobře i syrový. Je možné jej také opéct nakrájený jako hranolky. „Tuřín je velice nedoceněná surovina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Má svou specifickou chuť, která je vhodná k surovinám, jež nepřehluší, ale ideálně doplní,“ říká šéfkuchař Honza Horký. „Má mnoho uplatnění, lze jej smažit, vařit, použít syrový do salátu nebo z něj připravit různé pyré a krémové polévky,“ doporučuje Horký.

Nákup a skladování

„Tuřín by měl být na omak tvrdý, bez poškození nebo skvrn. Měl by mít barvu odpovídající barvě dané odrůdy, kterých existuje několik,“ popisuje Robert Němec ze společnosti Titbit, která dováží na český trh tuto plodinu především z Holandska. Často se zaměňuje s vodnicí. „Tuřín je velký žlutozelený, vodnice je menší fialovo-bílá. Rozdíl je především v chuti; tuřín je bližší řepě, tedy je tam jakási zemitost a vodnice je jemnější a spíše podobná třeba bílé kulaté ředkvi,“ dodává. Tuřín skladujte stejně jako například brambory. To znamená na větraném chladném a suchém místě.