Titbit recepty
Autor receptu: Jan Horký
„Tuřín je velice nedoceněná surovina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Má svou specifickou chuť, která je vhodná k surovinám, jež nepřehluší, ale ideálně doplní,“ říká šéfkuchař Honza Horký. „Má mnoho uplatnění, lze jej smažit, vařit, použít syrový do salátu nebo z něj připravit různé pyré a krémové polévky,“ doporučuje Horký.
Ingredience pro 4 osoby
Tuřín, 800g
Jablečný ocet, 0,5dcl
Crème fraîche, 50g
Telecí hřbet, 600g
Cukr krystal, 50g
Olivový olej, 1dcl
Frisée salát, 50g
Jablka, 200g
Kerblík, 5g
Máslo, 50g
Plátková sůl
Pracovní postup
- Telecí hřbet očistíme a lehce osolíme. Nasekáme kerblík a přidáme na maso. To zabalíme do potravinářské fólie, zavakuujeme a dáme do vodní lázně při 58°C na cca 2 hodiny. Maso připravené metodou sous-vide zůstane krásně šťavnaté a měkké.
- Tuřín nakrájíme na tenké plátky, pokapeme jablečným octem a necháme změknout. Před podáváním lehce prohřejeme. Zbytek tuřínu nakrájíme na malé kostičky a spaříme v osolené vodě.
- K tuřínu přidáme na kostičky nakrájená jablka a vše zlehka opečeme na pánvi. Přidáme crème fraîche a vytvoříme lehkou omáčku, kterou zjemníme máslem a podáváme.
- Na konec přidáme frisée salát marinovaný v olivovém oleji.