Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
doprava zdarma při nákupu nad 1.200 Kč

Superovoce pomohou nejen proti jarní únavě

Titbit Články

Po dlouhé a většinou pochmurné zimě naše tělo často bojuje jak s fyzickými, tak duševními příznaky únavy. Pokud se začátkem jara také snažíte načerpat novou energii a životní elán, může vám, kromě osvědčeného pohybu a posilování imunity, pomoci také upravení jídelníčku a jeho doplnění o takzvaná superovoce.
Granátové jablko

S neustále se zvyšujícím tempem našeho života a tím, že se často zapomínáme udržovat v dobré fyzické i psychické kondici, jsme mnohem náchylnější k tzv. civilizačním chorobám. Jedná se o nemoci spojené především se stresem a hektickým životním stylem, nedostatkem pohybu, nevyváženým jídelníčkem a nekvalitním spánkem.  Mezi tyto patří mimo jiné i únavový syndrom označovaný pojmem jarní únava.  Pomoci tělu zvládnout tento sezónní jev mohou také superovoce. „Jedná se o druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. K těm nejznámějším patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která dováží na český trh exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu.

Granátové jablko

Granátové jablko - stejně jako i ostatní ze superovocí - je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To v praxi znamená, že obsahuje látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Látky obsažené v granátovém jablku také prospívají i cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železo. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C. Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismu a umožňuje efektivní absorpci železa. A právě nedostatek železa může výrazně přispět k jarní únavě či celkovou podrážděnost. Granátové jablko je zároveň velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu.

Mangostan

Mangostan

Vyznačuje se sladkokyselou chutí, která je podobná směsi hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Mangostanu jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky zejména díky velkému obsahu xantonů (žlutá krystalická látka, která působí proti bakteriím a zánětům). Proto se používá na hojení ran, exémů a jiných kožních onemocnění. Pozitivně také ovlivňuje nervový i cévní systém a posiluje dásně. Tlumí bolesti, odstraňuje únavu a snižuje horečku. Mangostanu se v jihovýchodní Asii přezdívá královna ovoce. Ta anglická, konkrétně Viktorie, údajně nabízela vysokou odměnu každému, kdo jí mangostan přivezl.

Pitahaya

Pitahaya

Zvláštně a velice specificky vypadající „ostnaté“ ovoce je ve skutečnosti plodem kaktusu. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. Zajímavostí je, že její semínka - která se běžně s dužinou konzumují - mají vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Ty druhé aktivují fagocyty - bílé krvinky, které nejen bojují proti nemocem jako je například chřipka, ale zároveň mají podle četných průzkumů také příznivý vliv na celkové pozvednutí nálady a psychickou pohodu.

Papája v kuchyni

 

Papája

Poslední ze superovocí, které vám může pomoct vyrovnat se s jarní únavou, je papáya. Není to ale jen její dužina bohatá na vitamín A, B, C a E a vápník, která může tělu ulehčit. Výzkum prokázal, že semínka, která obsahují vysoké množství enzymu papainu s protizánětlivými účinky, podporují trávení a jejich konzumace čistí tělo od různých parazitů. Jejich chuť je poměrně nahořklá a ostrá podobná chuti černého pepře.  Pokud jí ale zvládnete, dostaví se odměna v podobě zdravějšího zažívacího ústrojí.

Máte dotaz k našemu sortimentu? zeptejte se