Titbit Články

Původ a pěstování
Švestky pocházejí pravděpodobně z oblasti Kavkazu, odkud se rozšířily po Evropě. Strom, na kterém se rodí, je dnes u nás poměrně rozšířený, a vysazuje se jak v sadech, tak i v zahradách. Švestka patří do čeledi růžovitých a má mnoho forem – švestka pravá, pološvestka, renklóda nebo mirabelka. Rozeznat je můžete nejenom podle tvaru a barvy, ale také podle toho, jak snadno jsou oddělit od pecky. Švestka pravá je protáhlá s tmavě modrou barvou a lze lehce oddělit od pecky. Pološvestky bývají více zakulacené, měkčí a více šťavnaté. Renklódy jsou kulaté a tužší. Mirabelky mají žlutou slupku, jsou drobnější a šťavnaté.
Švestka roste nejčastěji jako strom do výšky kolem 8 m a vyskytuje se hlavně v mírném podnebním pásu. Dobře se jí daří i v oblastech, kde není půda příliš bohatá na živiny. Nevadí jí ani podzimní mrazy. Na některých místech roste planě, nejčastěji jako keř.
Pozitivní vliv na zdraví
Švestky jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B a to rovnou celého komplexu. Podporují tak psychickou odolnost, látkovou výměnu sacharidů, odolnost vůči stresu a potlačují únavu. Minerální látky obsažené ve švestkách jsou například měď nebo zinek. Navíc obsahují nezanedbatelné množství nenasycených mastných kyselin, které jsou důležitým energetickým zdrojem pro lidské tělo.
Švestky obsahují vlákninu a jsou léčebně využívány hlavně k léčbě zácpy a trávicích potíží. Pomohou také při detoxikaci, jelikož podpoří činnost ledvin a napomohou z těla vyplavit zadrženou vodu. Švestky jsou vůbec vhodné konzumovat při redukčních dietách, neboť obsahují pektin, který se ve střevech navazuje na nadbytečné tuky z potravy a zabraňuje jejich uložení.
Švestky v kuchyni
Švestky chutnají skvěle samy o sobě, ale i při vaření mají všestranné využití. Připravit se z nich dají koláče, povidla, kompoty, ale třeba také omáčka či dresink k masu. Švestky se dají také sušit a po ruce je můžeme mít společně s kompotovanými po celý rok. Skvělou kombinaci tvoří i se slaninou, kdy se společně orestují na pánvi. Další zaručený společník je mák, tato kombinace nikdy nezklame.
Nákup a skladování
Samozřejmě ty nejlepší švestky rostou na zahradách, ale ne každý má k těmto švestkám přístup a navíc jsou k dispozici pouze v sezoně. Pokud švestky kupujete v obchodě, dejte si pozor, aby nebyly nahnilé, nebo příliš měkké. Ty jsou pak náchylné se snadněji zkazit. K zavařování se hodí švestky, které nejsou úplně zralé, kdežto na povidla použijte spíše zralé. Ideálně vybírejte švestky, které mají ještě stopku. Tím zamezíte vstupu bakterií a rychlejšímu zkažení. A rozhodně je nezapomeňte dobře omýt, mohou mít na sobě zbytky hnojiv nebo jiných postřiků.