Titbit Články
Naše tělo potřebuje doplnit vitamíny a povzbudit imunitní systém, který pracoval na plné obrátky. Bylinky jsou skvělé, pokud chcete omezit sůl, a přitom dodat jídlu chuť. Na jaře jsou navíc plné síly a zdraví prospěšných látek, které vašemu tělu po zimě prospějí. Některé druhy, jako třeba mladá kopřiva nebo medvědí česnek, jsou dostupné výhradně v tomto období. Tak toho využijte, dokud jsou.
Medvědí česnek
Medvědí česnek je jeden z nejlepších životabudičů vůbec. Zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Sezónu má od konce února do dubna.
Čerstvý jej můžete přidat do pomazánek, polévek, k masu či těstovinám. Jeho aroma zvýšíte, když jej krátce prohřejete na pánvi s máslem. Skladovat se dá ve vlhkém ubrousku v lednici několik dní, nebo jej můžete zamrazit.
Medvědí česnek je bohatý zejména na vitamín C a železo. Obsah vitamínu C ve 100 g je až 150 mg. Pro srovnání jablko má pouhé 4 mg ve 100 g. Stejně jako cibule, či klasický česnek, i ten medvědí obsahuje silici allicin, který má antibakteriální účinky. Pomůže při respiračních onemocněních, nachlazení a podporuje hojení ran. Pomůže také snížit vysoký krevní tlak, nebo zanesené ledviny, jelikož působí močopudně. Díky jeho čistícím schopnostem, by se měla zlepšit i kvalita pleti a různé záněty.
Kopřiva
Mladé listy kopřivy jsou skvělé pro jarní očistu. Nejjednodušší je si z nich připravit čaj. Kopřiva se dá udělat obdobně jako špenát. Nebo pokud listy spaříte, můžete je přidat do vývaru nebo zeleninových salátů či nádivek.
Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a C. Navíc obsahují kyselinu mravenčí a octovou. Dále pak serotonin, třísloviny a chlorofyl. Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, čistí organismus, je protizánětlivá a urychluje regeneraci pokožky.
Pažitka
Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob.
Pažitka je bohatá na vitamín C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost.
Na použití je pažitka velice jednoduchá, jednoduše seříznete listy. Nicméně, aby vám pažitka dále rostla, je nezbytné ponechat alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Co bych nedoporučoval je sušení, jelikož se tím ztratí aroma.
Šalvěj lékařská
Chuť šalvěje je velmi intenzivní, a lehce nahořklá. Rozhodně je nezaměnitelná. Hodí se zejména k chuťově výrazným masům jako je zvěřina, jehněčí, skopové, kachní, husí, také k sekaným masům, ale i k rybám. Skvěle chutná i na pečených bramborách nebo v marinádách.
Šalvěj je třeba používat ve velmi střídmém množství, aby nepřebila chuť pokrmu. Na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření, protože výrazné šalvějové aroma se ve vysokých teplotách vytrácí jen pozvolna.
Šalvěj má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů. Odvar z šalvěje pomůže při bolesti v krku, čaj zase pomůže s trávením, očistou jater a celkovým posílením těla.