Titbit Články

Kde lišky rostou
Houba liška patří do čeledi liškovitých a má mnoho druhů, nejběžněji se však setkáte s liškou obecnou, která má žlutou až okrovou barvu. Klobouk lišek je drobný a většinou měří kolem 7cm. Zvláštností je, že se tvar klobouku mění růstem - mladá houba jej má polokulovitě uzavřený, ale časem se zplošťuje a staré houby jej mají nepravidelný. Uprostřed bývá prohnutý a okraje jsou zvlněné. Typické jsou pro lišky nepravidelné lupeny, které jsou vidličnatě rozvětvené a sbíhají se směrem dolů na třeni.
Lišky rostou jak v listnatých, tak i v jehličnatých lesích a to od začátku léta do pozdního podzimu. Vyskytují se v Evropě, ale také v Severní a Jižní Americe, Číně a Africe. Setkat se s nimi můžete hlavně po vydatném dešti, který vyžadují. Nejčastěji rostou ve větším kruhovém houfu. Výhodou je, že lišky nemůžete zaměnit s žádnou jedovatou houbou a také nebývají napadány hmyzem.
Vliv na zdraví
Liška obecná má na naše zdraví velmi dobrý vliv. Hojně jsou zastoupeny například flavonoidy a tokoferoly, které mají antioxidační účinky. Chrání tak naše tělo před volnými radikály a zpomalují buněčné stárnutí. Ve větším množství je také přítomný vitamín C a β-karoten. Významný je také ergokalciferol, vitamín D2, který zajišťuje správné vstřebávání vápníku a fosforu a správnou funkci imunitního systému. Ve výzkumech se zároveň potvrzuje jeho příznivý vliv na prevenci před některými typy rakoviny.
Dobrou zprávou je, že liška je velmi bohatá na serotonin, což je neurotransmiter neboli přenašeč nervových vzruchů, který se účastní především procesů, které ovlivňují naše nálady. Nedostatek serotoninu pak může mít vliv na změny nálady, depresi, agresivitu, podrážděnost i poruchy spánku.
Navíc jsou lišky antibakteriální. Dobré výsledky vykazují hlavně v boji proti střevní bakterii Escherichia Coli a zlatému stafylokokovi (Staphylococus aureus).
Lišky v kuchyni
Lišky platí za velmi považované a v kulinářství vyhledávané houby. Liška obecná má žlutou až okrovou barvu, která se skvěle hodí i k foodstylingu. Existují další druhy lišek, z nichž některé mohou mít popelavě šedou až tmavou barvu. Typická charakteristika lišek je také jejich vůně, která připomíná meruňky. V kuchyni se dobře kombinují s vejci. Výhodou je, že si dobře rozumí i s dalšími houbami, můžete je proto bezproblémově kombinovat a nebývají červivé. Použít se dají jak čerstvé lišky, tak i naložené. Sušení nebývá dobrou volbou, jelikož jsou poté moc tuhé. Nevýhodou také je, že jsou hůř stravitelné. Pozor by si tedy měli dát lidé s trávicími potížemi a malé děti. Použít je můžete také do omáček nebo k rybám či masu.
Nákup a skladování lišek
„K uchování lišek můžete použít různé způsoby, ať už sušení, nakládání nebo čerstvé použití. Pokud budete lišky sušit, tak pamatujte, že tímto procesem ztuhnou. Zajímavé je uchování v alkoholu, octě nebo olivovém oleji,“ uvádí Vojtěch Havránek z firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu.
Jak už bylo zmíněno, nenapadá je hmyz, nebudou tedy červivé. Před použitím je však důležité je důkladně očistit.
Skladování má také řadu výhod; lišky můžete uchovávat na chladnějším vzdušném místě nebo dokonce i v mrazničce, kde vám vydrží déle čerstvé.