Titbit Články

Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5–10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyku nebo hrdla. A to nechceme.
Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii, jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.
Opuncii je vhodné jíst, pokud chcete posílit svou imunitu. Což se s přicházejícím podzimem a sychravým počasím hodí. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu. Prospějete také svému zažívacímu traktu, jelikož má vysoký podíl vlákniny a je bohatá na rostlinný sliz, který chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Navíc obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.
A to nejlepší nakonec – opuncie vám pomůže s hubnutím. Unikátní složení a poměr vitamínů, enzymů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek totiž znesnadňuje ukládání tuků v těle. Tak už na nic nečekejte a vyrazte do obchodu pro opuncii.
Banánové lívance s opunciovým krémem
Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem. Nebo si připravte jen krém, použít jej můžete jako polevu na cupcakes nebo jiné dezerty.
Lívance (asi 6 malých lívanců)
Banán, dobře zralý, 1
Vejce, 1
Mouka polohrubá, 23 lžíce
Mléko, 1 lžíce
Kypřící prášek, ½ lžičky
Krém
Opuncie, šťáva, 3
Bílé víno, 100 ml
Smetana ke šlehání, 100 ml
Žloutky, 2
Cukr, 30 g
Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncii nechte namočenou pár hodin ve studené vodě. Poté ji buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncie vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.
Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte i šlehačku a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně 2 hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.
Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřícího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustější než na palačinky.
Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.