Marjoram
Együttműködés
Érdekli kínálatunk??
Szeretné megismerni árainkat, termékmintákat kérni vagy megtekinteni üzemünket?
Éttermeket és szállodákat
biztosítunk
Rendelések 24 órában.
- Szállítás Csehország legtöbb városába – hívja a +420 608 217 567-et
A sárjéra körülbelül 40 cm magas, főként az éjjel családból származó egynyári gyógynövény. Meleg területeken kétévente is él. A szárak egyenesek és sűrűn benőttek, finoman tomentózis levelekkel. A levelek viszonylag kicsik, ovális alakúak, rövid levélszeglűek. A virágok általában fehérek vagy halvány rózsaszínek, gömb alakú tüskéket alkotnak. A sárjóra íze csípős, fűszeres és enyhén keserű, illata kamfor. Bár a virágok is aromások, csak a leveleket használják főzéshez és gyógyszerészethez.
A sárjorámot mindig virágzás előtt szüretik, amikor a növényben a legtöbb illatos anyag gyűlik fel. Friss márjorámat közvetlenül a befejezés előtt adják az ételhez, hogy az illatos anyagok ne párolgjanak el főzés közben. Bár a friss gyógynövény mindig a legjobb, a szárított smárjoram nagyon értékes illóolajtartalom szempontjából is, és megfelelő tárolási körülmények között több évig megőrzi illatát.
A friss márjoram különösen alkalmas húst, birkahúshoz és marhahúshoz, burgonyához, pörkölt zöldségekhez, különféle szószokhoz és levesekhez, de tasztához és salátaöntetekhez is. Gyakran találkozunk vele patésokban és sertésvágós finomságokban. Adj hozzá egy kis vajat és friss marjoramot a rizshez, és nagyon kellemes ízt és illatot adsz neki.
A smárjoram íze és aromája nagyon hasonlít az oregánóhoz, ezért ezek a gyógynövények egyes ételekben egymásra cserélhetők.
A sárjoram a keresztes hadjáratok idején érkezett Európába. Azonban már használták a rómaiak, görögök és egyiptomiak. A marjoramban található illóolajok megállítják bizonyos baktériumok és gombák szaporodását, így javítva az élelmiszer elmaradási idejét. A sárjoram nyugtatja az emésztőrendszert, elősegíti az epe termelését és növeli az étvágyat. Nagyon pozitív hatással van az idegrendszerre, és enyhíti a fejfájást. A kozmetikumokban, például a masszázsolajokban is megtalálta a helyét.