Titbit Články

Něco málo o jablku Fuji
Tato odrůda vás určitě nenechá chladnými. Fuji jablko je považováno za jedno z nejlepších na světě. Je velice šťavnaté a slaďoučké. Má medovou chuť a výraznou vůni, která vám učaruje. Zároveň je velmi osvěžující. Dužina je bílá, pevná a křupavá, a to i dlouho poté, co jablko vyndáte z chladu. Barevně dokáže zaujmout také; většinou bývá zbarvené do růžova, avšak můžete se setkat i se žlutým podkladem s šarlatovým žíháním. Jedním slovem pastva pro oči.
S Fuji v kuchyni
Obecně platí, že Fuji jablko není úplně vhodné pro pečení, právě proto, že je tak moc šťavnaté. O to lepší je sníst jej rovnou čerstvé. Nejlépe vychlazené. Pokud jej chcete použít do receptů, zkuste ho přidat do salátů nebo na sýrový tác. Díky své výrazně sladké chuti se bude hodit i jako poleva na koláče, stačí, když je nakrájíte na kostičky či plátky a se skořicí a trochou třtinového cukru lehce povaříte na sporáku.
Benefity pro zdraví
Antioxidanty
Jablka obsahují přírodní látky, flavonoidy, které jsou známy svými antioxidačními účinky. Počet různých derivátů těchto látek je přes 5 000 a jejich množství stále narůstá. Jedná se vlastně o barviva, která se nacházejí ve všech rostlinných buňkách často spolu s vitamínem C, který chrání před oxidací.
Antioxidanty chrání naše tělo před volnými radikály, což jsou molekuly, které obsahují nestabilní kyslík a mohou pak poškodit naše buňky. Dále působí antibakteriálně a posilují celkovou obranyschopnost organismu.
Vláknina
Jablka jsou obzvláště bohatá na pektin, neboli rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat „zlý“ LDL cholesterol a zlepšuje činnost zažívacího traktu. Fuji jablko obsahuje 4 až 5g vlákniny a nejvíce je jí ve slupce, proto jablko konzumujte nejlépe neloupané.
Vitamíny
Vedle vitamínu C, který přispívá k posílení imunity, obsahuje Fuji jablko také provitamín A, vitamíny B, E a kyselinu listovou. Provitamín A, neboli betakaroten, propůjčuje ovoci žlutooranžovou barvu a zároveň se jedná o cenný antioxidant, který chrání buňky proti předčasnému stárnutí. Dále podporuje správnou funkci zraku, zvyšuje obranyschopnost a působí i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vitamíny B obecně zlepšují kvalitu pleti, nehtů a vlasů a navíc zvyšují psychickou odolnost. Kyselina listová je důležitá zejména v období těhotenství a přispívá ke správnému vývinu plodu. Vitamín E je silný antioxidant, který mimo jiné snižuje LDL cholesterol a zároveň brání tvorbě krevních sraženin. Je tak formou prevence proti infarktu a mozkové mrtvici.
Minerály
Jablka jsou bohatá na vápník, fosfor, draslík, železo a hořčík. Dohromady obsahují přes 30 minerálních látek a dalších enzymů, které zlepšují naše zdraví. Se začátkem školy a přicházejícím podzimem stoupá konzumace jablek, což může prospět také vašemu psychickému zdraví. Obsažený fosfor totiž posiluje psychickou odolnost.
Jedno jablko před spaním může pozitivně ovlivnit i kvalitu spánku, a to zejména díky obsaženému vitamínu C, B6 a draslíku. Vitamín C pomáhá snížit krevní tlak, obsah cukru v krvi a zlepšit dýchání. Draslík stimuluje srdeční tep a vitamín B6 působí proti nervovému napětí a podporuje tvorbu serotoninu. Dohromady tato kombinace uvolní vaše tělo a vy si tak lépe odpočinete. Pravidelnou konzumací jablek můžete předejít řadě onemocnění, jako jsou srdeční, nebo ledvinové choroby či vysoký tlak. Jablka posilují imunitu, psychickou odolnost a stabilizují hladinu cukru v krvi. Pokud to s detoxikací myslíte skutečně vážně, zkuste do svého jídelníčku zařadit jablečný ocet. Pravidelné popíjení v kombinaci s vodou a medem bojuje proti únavě, žaludečním potížím, pomáhá při hubnutí a zlepší se vám po něm i kvalita vlasů a pleti.
Fujiko
I když Fuji jablka pochází z Japonska, k exportu neslouží. Chuťově nejlepší jablka této odrůdy jsou v Číně. Naše Fujiko (Titbit název pro Fuji jablko) dovážíme z provincie Shandong z města Qixia. A můžete si být jistí, že je opravdu chuťově dokonalé.
Naše oddělení nákupu si nechalo poslat vzorky od 7 různých dodavatelů, a mohlo tak vybrat skutečně to nejlepší. V Evropě se Fuji jablko pěstuje také v Itálii, chuťově se však nedá s těmi z Číny srovnávat.