Titbit recepty
Autor receptu: Oh My Chef
Trhané jehněčí je opravdu velká paráda. Od kamaráda na chalupě jsme koupili celé jehně, takže nouze si na nás tuhle zimu nepřijde.

Honza měl ten geniální nápad, že tortillu doplní o domácí tatarku, kam nasekal i naši nakládanou zeleninu a výsledek je prostě skvělej. Mňam!
Ingredience na 4 porce
- 1 kg jehněčí kýty (může být s kostí)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky koriandrových semínek
- 1/2 lžičky fenyklových semínek
- 1 lžička koření Za’atar
- sůl, pepř
- 1 dcl bílého vína
- 2 dcl horké vody
- 30 g Wild Wild Veg
- 30 g okurky
- 30 g majonézy
- 30 g bílého jogurtu
- pár lístků thajské bazalky
- sůl, pepř
- 6 ks pšeničných tortil
Pracovní postup
- Maso si nakořeníme a necháme marinovat přes noc.
- Zeleninu nakrájíme na menší kousky. Maso opečeme na trošce oleje dozlatova a přidáme i zeleninu, opečeme na barvu a přilijeme víno. Necháme odpařit alkohol a přidáme vodu.
- Zaklopíme a pečeme v troubě zhruba 1 hodinu na 180 stupňů. A potom podle potřeby na 150 stupňů zhruba další 2 hodiny.
- Když maso odpadá od kosti, obereme ho a zeleninu i s výpekem propasírujeme na omáčku. Na trhané maso je dobré použít vidličku.
- Výpek potom z větší části zbavíme tuku a podle hustoty a síly buď zredukujeme anebo naopak naředíme vodou a rozmícháme. My jsme vodu museli přidat, omáčka byla dost silná i slaná. Zhruba polovinu pak vrátíme do masa a celkově dochutíme. Občas bývají jehněčím tučné kousky a je na každém, jestli je tam nechá nebo ne.
- Masem naplníme tortily, pevně zarolujeme a opečeme pomalu na suché pánvi. Do tortilly samozřejmě můžeme přidat i nějakou zeleninu nebo salát: fantazii se meze nekladou.
- Naloženou zeleninu Wild Wild Veg nakrájíme na malé kousky a rozmícháme s majonézou i jogurtem. Okurky nakrájíme na menší kostičky a přidáme do směsi. Osolíme, opepříme a přidáme i lístky bazalky.
- Rolky s trhaným masem nakrájíme na menší kousky a servírujeme s tatarkou. Dobrou chuť!