Titbit

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
acf-field
widgety
slider
kariera
acf-field-group
wpcf7_contact_form
Filter by Categories
Chili Ta
Články
Jan Horký
Oh My Chef
Recepty
Sofie Smith
Titbit na cestách
Tomáš Vávra - BidFood Expo 2022
doprava zdarma při nákupu nad 1200 Kč

Pečená panenka s pórkem, brambory a hlívou

Titbit recepty

Autor receptu: Oh My Chef

Panenka na český talíř prostě patří a brambory nesmí chybět. My jsme přidali ještě pórek a hlívu, která celé té kombinaci dodává super umami.
Pečená panenka s pórkem, brambory a hlívou

Pokud ji máte rádi, určitě mrkněte ještě na recepty Chili, protože to je hlívová odbornice! 

Ingredience pro 3 osoby

  • 1 vepřovou panenku
  • 1 kg grenaille brambor
  • 1/2 pórku
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • olivový olej, sůl, pepř
  • 2 lžíce sójové omáčky

Pracovní postup

  • Nejdříve si připravíme rozmarýn. Obereme si lístky od stonku a nasekáme najemno. Stonky vložíme do hrnce s bramborami, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Potom je vycedíme, necháme vychladit a oloupeme.
  • Panenku si očistíme od blan a pořádně okořeníme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran s troškou oleje. Přendáme ji na plech a pečeme v troubě na 150 stupňů cca 10 min. Po upečení ji přesuneme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme dalších 10 minut odpočívat. Potom ji osušíme, výpek si schováme a pokračujeme dál.
  • Pórek rozřízneme napůl a opláchneme pod vodou. Nakrájíme natenko a na trošce oleje zpěníme, dokud nezměkne. Přidáme brambory a rozštoucháme, osolíme a přidáme rozmarýn a schovaný výpek.
  • Cibuli zpěníme na polovině másla a přidáme nahrubo posekanou hlívu, restujeme 2 minuty a přidáme sójovou omáčku a zbytek másla. Necháme rozpustit a dochutíme.
  • Panenku rozkrájíme zhruba na 0,5 cm plátky a můžeme servírovat. Vše ozdobíme salátem nebo jedlými květy.

Dobrou chuť!