Titbit recepty
Autor receptu: Oh My Chef
Panenka na český talíř prostě patří a brambory nesmí chybět. My jsme přidali ještě pórek a hlívu, která celé té kombinaci dodává super umami.

Pokud ji máte rádi, určitě mrkněte ještě na recepty Chili, protože to je hlívová odbornice!
Ingredience pro 3 osoby
- 1 vepřovou panenku
- 1 kg grenaille brambor
- 1/2 pórku
- 5 větviček rozmarýnu
- 100 g hlívy ústřičné
- 30 g másla
- 1 cibuli
- olivový olej, sůl, pepř
- 2 lžíce sójové omáčky
Pracovní postup
- Nejdříve si připravíme rozmarýn. Obereme si lístky od stonku a nasekáme najemno. Stonky vložíme do hrnce s bramborami, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Potom je vycedíme, necháme vychladit a oloupeme.
- Panenku si očistíme od blan a pořádně okořeníme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran s troškou oleje. Přendáme ji na plech a pečeme v troubě na 150 stupňů cca 10 min. Po upečení ji přesuneme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme dalších 10 minut odpočívat. Potom ji osušíme, výpek si schováme a pokračujeme dál.
- Pórek rozřízneme napůl a opláchneme pod vodou. Nakrájíme natenko a na trošce oleje zpěníme, dokud nezměkne. Přidáme brambory a rozštoucháme, osolíme a přidáme rozmarýn a schovaný výpek.
- Cibuli zpěníme na polovině másla a přidáme nahrubo posekanou hlívu, restujeme 2 minuty a přidáme sójovou omáčku a zbytek másla. Necháme rozpustit a dochutíme.
- Panenku rozkrájíme zhruba na 0,5 cm plátky a můžeme servírovat. Vše ozdobíme salátem nebo jedlými květy.
Dobrou chuť!