Titbit recepty
Autor receptu: Chili Ta
Ingredience pro 4 osoby
červená rýže nebo indiánská rýže (ideálně lepkavou s vysokým obsahem škrobu, ale i normální bude fungovat) cca 100 g
kokosovou smetanu 1 l
zralé mango
rýžové víno 250 ml
špetku kardamonu
datlový sirup
arašídy
cukr krystal
Pracovní postup
Celozrnnou rýži si uvařte v rendlíčku, dokud úplně nezměkne. U klasické celozrnné přidejte větší množství vody než jste zvyklí. Potom, co změkne, přidejte pár lžiček cukru, špetku soli a zalijte rýžovým vínem. Povařte dokud se víno nevypaří. Potom přidejte 500 ml kokosové smetany, špetku kardamonu a povařte do pudinkové konzistence.
Na závěr doslaďte datlovým sirupem.
500 ml kokosové smetany povařte doslaďte cukrem, přidejte lžičku soli a nechte pomalu redukovat na malém ohni, dokud nedostane konzistenci omáčky. Omáčka by měla být sladká a slaná zároveň. Krásně totiž vybalancuje nakyslou sladkou rýži.
Na pánvi si opražte arašídy. Na druhé pánvi si rozpusťte cukr, dokud nevznikne karamel a pak v něm rychle zabalte arašídy. Arašídy obalte vidličkou krouživými pohyby a zvedejte tahavým pohybem, abyste dostali karamelová „vlásky”. Věřte, že na talíři to pak bude vypadat skvěle. 😉
Na závěr dozdobte zralým šťavnatým mangem. Dejte si záležet na výběru 😉